En av de absolutt mest populære ølstilene på markedet er IPA, med sin markante personlighet, bitterhet og smaksbilde har det fort blitt en slager hos både erfarne ølgærninger så vel som de mange ølnyskjerrige. Men etter mange, mange forsøk på gode øl og mat matcher, gir Ølkokken deg fire grunner for å ikke bruke IPA til mat.
Forskjellige ølstiler farger

  1. Den humledominerende stilen
    IPA er en ølstil med mye personlighet, og som er brygget for å imponere og leske. Fokuset er på humlen, og de fleste mikrobryggerier bruker det for å vise frem særtrekkene og karakterene til en eller flere typer humle. Det brukes med andre ord mye humle, og det blir fort veldig dominerende. Spesielt når det skal kombineres med mat, som gir best smaksopplevelser når smakene harmonerer. Tenk på det i matveien, der man for eksempel serverer en frisk saus med sitrus til fet fisk for å løfte smakene. Eller et smaksrikt kjøtt sammen med mye krydder, for å unngå at det ene dominerer det andre. Unntakene finnes selvfølgelig slik som de asiatiske sweet and sour rettene, men de er unntakene.
  2. humle ølDen markante bitterheten
    I Italia er de flinke til å bruke grønnsaker og krydder som er med på å gi bitterhet i matveien, men her til lands hører det til sjeldenhetene. Bitterhet er også den vanskeligste grunnsmaken å kombinere med mat/drikke, og når man har en ølstil som IPA der bitterhet er en stor del av smaksbildet, er det også med på å gjøre det vanskelig å kombinere med mat. Den kan gi et ubehagelig preg som dominerer hele smaksopplevelsen, og kan gi samme opplevelse som en grønn, rå paprika kan gi. Ikke ublidt positivt med andre ord.
  3. De personlige tolkningene
    Litt grunnet IPA`ens populæritet men også fordi bryggere elsker humle, tolkes denne ølstilen veldig forskjellig fra bryggeri til bryggeri. Det engelskmennene forbinder med en vanlig IPA, er å regne som en session IPA i USA. Man kombinerer stiler slik som wit og IPA, og mens noen bruker mye krystall malt foretrekker noen å ikke bruke det i det hele tatt. Det er rett og slett en ølstil som alle bryggere har en mening om, og som de tolker på sin egen måte etter sine smaksløker. Dette gjør det vanskelig å vite for oss som vil kombinere det med mat, da man ikke på en enkel måte kan vite hvor intenst, bittert eller aromatisk IPA`en kan være. Denne variasjonen er jo det som er noe av det mest positive med denne bølgen av håndverksbryggerier, men det er med på å gjøre det veldig vanskelig for oss som ønsker å ta med en ølstil som IPA inn i kjøkkenet vårt.
  4. Den voldsomme personligheten
    Engelsk IPA, Amerikansk IPA, White IPA, Black IPA, India Red Ale, Imperial IPA, Dobbel IPA, Session IPA, India Brett Ale… Dette er bare noen av de forskjellige personlighetene som man finner i kategorien IPA, alle karakterisert med en markant bruk av humle. Nesten uavhengig av hvilken tolkning som presenteres av IPA, er det øl med mye aroma og smak av humle. Og dette er den ingrediensen som har minst til felles med mat her i Norden, da den bidrar til ting som gress, tropisk frukt, sitrus, krydder og kattepiss for å nevne noen. Dette er fantastiske aromaer i ølet, men veldig vanskelig å kunne matche med mat. Da er det bedre å bruke mer maltdominerte ølstiler som lettere matcher mat, med preg av brød, toast, karamell, sjokolade eller kaffe. Når man i tillegg har en dominerende bitterhet som også er med på å gjøre det komplisert, ja da er IPA en vanskelig ølstil å bruke til mat.

Paires well with a cool kellerweisse, or any light fruity beer.

IPA med ølkylling er slettes ikke å forakte.


Hvorfor skal du drikke IPA til mat?
Det fine med smak og smakskombinasjoner, er at de er helt subjektive. Det betyr at det er du som er sjefen over hvilket øl du ønsker å ta med deg på kjøkkenbordet, og om du liker å drikke en IPA med fårikålen, ja da gjør du det. Vit at selv om mange kokker enes i at IPA er en veldig vanskelig ølstil å kombinere med mat, så er det fortsatt en veldig leskende, fruktig og behagelig øl å drikke. Det gjør at det er lettere å tilgi at de ikke passer så godt til maten, men at de fortsatt smaker veldig godt. Som jo er det viktigste. For å sitere en ølgærnings kommentar på Facebooksiden: “Det er litt med IPA som med aquavit til julemat, det er kanskje ikke det som smaker best til men man bare må ha det.”
Her er tre øl- og matkombinasjoner med IPA som faktisk fungerer:

  • Imperial IPA med gulrotkake
    Dette er en overraskende god kombinasjon der krydderet og smaksintensiteten i kaken, kombineres godt med sødmen og urtepreget i ølet. En hjemmelaget gulrotkake med Nøgne Ø #500 bør prøves.
  • Black IPA med grilmat
    Steking av mat og malting av korn har samme effekt, nemlig noe kalt Maillardreaksjon. Tenk på det som toasting av brød, jo mer du toaster det jo mer smak får du. Slik er det med malting også, jo høyere temperatur jo mer smak. Black IPA har mye av disse Maillard karakterene, og når du griller kjøtt får du også frem mange av de samme karakterene. Kanskje en ølkylling med Amundsen Black IPA kan friste?
  • Amerikansk IPA med spicy hamburger
    Denne kombinasjonen er som en kontrast å regne, der fruktigheten og friskheten i ølet demper krydderpreget og fettet. En kyllingburger med litt spicy salsa, kombinert med Haandbryggeriets Humlesus vil kunne fungere godt.

Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar