Da jeg begynte å skrive om øl for godt og vel 3 år siden, ante jeg ikke helt hvorfor jeg startet med det. Eller, jo det gjorde jeg vel egentlig, det var for å dokumentere min nye hobby hjemmebrygging. Så for å omformulere meg; jeg visste ikke hvor ølskrivingen ville ta meg.

Jeg har blitt meget glad i å skrive om øl, og ikke minst i de som orker å bruke av sin tid til å diskutere ordene rundt øl. Dette førte raskt til at jeg oppdaget en annen nystartet ølblogg, med det merkelige navnet Kjempetorsken. Kjempetorsken aka Tom Young viste seg å være en kjempekar, og etter kort tid var det turet sammen en god gjeng som etablerte Norske Ølbloggere. Men alle var vi vel enige om at potensialet var mye større, og etter lang tid ble potensialet klart og Ølportalen etablert.
Ølportalen har på mange måter vært, i min øyne, noe av det som har forandret informasjonsstrømmen mest når det kommer til norske ølentusiaster. Det har blitt et samlingspunkt for ølnerder, nyskjerrige, bryggerier, importører, utesteder, restauranter. Det har blitt et arkiv av kunnskap, nyheter og inspirasjon. Ja, jeg er rett og slett litt stolt over det mediumet Ølportalen har blitt.
For meg har det vært en utfordring for meg å finne tid til å skrive, og ikke minst skrive med den kvalitet jeg selv ønsker å levere. Mellom familie og mye jobb er det ikke mye tid til andre ting, uansett hvor mye man liker det. Jeg har blitt kalt “hattemakeren” flere ganger. Ikke bare fordi jeg skifter hatter nesten oftere enn undertøy, men fordi jeg er innblandet i såpass mange ølrelaterte forumer.
Mellom min jobb i Beer Enthusiast, skriving på Høyt Skum og Ølportalen og organisering i Norsk Hjemmebryggerforening, har jeg gjort mitt absolutt beste for å holde tungen rett i munnen og ikke blandet roller. Noe jeg synes jeg har gjort bra.
Men det er slitsomt. Veldig slitsomt. Og på et tidspunkt ble det ikke noe gøy lenger, da det kontinuerlig var en vurdering av min habilitet. Ikke nødvendigvis av leserne, men av meg selv. I etterpåklokskapens lys kan man kanskje si at jeg aldri burde ha vært med å starte Ølportalen i det hele tatt. Og man kan også snu flisa å spørre seg om Ølportalen hadde vært det det er i dag uten. Teorier og hypoteser selvfølgelig, men resultatet er uansett det rette for meg og mest sannsynlig uungåelig.
Så hva nå?
Ølportalen vil fortsatt være det det er i dag og mer til, et sted ølfolk kan få sin daglige dose med ny informasjon. Jeg kommer fortsatt til å bruke litt tid på Høyt Skum, men kanskje ikke helt slik jeg har sett for meg. Om det hadde vært lovlig, kunne det vært morsomt med en “behind the beer scene” approach til Høyt Skum, men det blir det ikke. Fokuset vil fortsatt være på øl og mat, litt ølsmaking og noen personlige meninger om det som skjer rundt om kring i ølverdenen.
En ting er sikker, og det er at da jeg startet Høyt Skum visste jeg ikke hvor mye det kom til å gi.
Alle dere ølgærninger, foredrag, godt og gode minner. Tusen takk skal dere ha!
(Fortsatt) Høyt Skum – Jørn Idar