Bryggselv.noMitt første år som hjemmebrygger brygget jeg mer enn 1000 liter øl, fordelt på 30+ forskjellige øl. Siden den gang gikk det bare nedover både på grunn av plass og tid, og det har ikke blitt brygget øl på over et år. Før forrige uke. Da puttet jeg på meg bryggerbuksene og brygget intet mindre enn tre batcher med øl, litt sent men klart før julen. Og jeg kan bare si at det var deilig å “være tilbake”. 
Jeg har vært veldig aktiv hjemmebrygger, med brygging neste hver helg. Det var noe tilfredsstillende med å skape egne smaker, gjøre grep for å forbedre og endre sluttresultatet. Jeg elsker smaker, så det var en perfekt hobby for meg! Og miljøet var, og er fortsatt, ekstremt hyggelig, noe jeg fikk lov til å oppleve nesten daglig i styret i Norske Hjemmebryggerforening i flere år. Så skjer Brewing Completeddet som skjer med livet, det forandrer seg og ting blir komplisert. Energien min ble omdisponert til andre prosjekter (slik som bokskriving og arving nummer to), og bryggingen dabbet av. Men forrige uke hoppet jeg inn i det igjen, med hele tre forskjellige øl i kjelen.
Siste batch jeg brygget var for over et år siden, og derfor var det jaggu på tide å hoppe ordentlig uti det. De to første batchene er brygget til julematen, en til fisk og lettere julemat mens den andre til kjøtt og litt tyngre julemat. Den første var en wit der koriander og kamilleblomst fikk selskap av klementinskall i stede for appelsinskall, den hadde en fantastisk aroma under kjøling. Den andre var en skotsk wee heavy som er mer søtlig med et godt maltfylde, som vil kunne gå godt med maten uten å overdøve den. Det siste ølet ble en white IPA, rett og slett fordi jeg trengte noe deilig leskende til en travel tid som er førjulstiden, også det en hveteøl med klementin og stappet med latterlige mengder humle!
Hop for white IPAJeg brygger på en 50 liters Braumeister Speidel, som jeg enda ikke har blitt helt venn med når det kommer til bryggingen. Men når man har vært ute av gamet i over et år så er det nok ikke så rart at man er litt off, så gleder jeg meg til å brygge igjen. Og det blir ikke over 12 måneder til neste gang.
Høyt Skum – Jørn Idar