“.. Det eneste man skal drikke til mat er vin..” sier Eivind Hellstrøm? Er det arroganse eller uvitenhet?
Eivind Hellstrøm er ikke en kokk, han er en matkunstner. Og en av de beste i verden sådan. De siste årene har han ikke drevet direkte aktivt, men har blitt mer enn kjendiskokk enn en matkunstner.
Han kalte blant annet kokkekollega Erlig Sunndal for “hore”, da han begynte som representant og kokk for Rema 1000. Dette kan man jo trygt kalle ironisk, da “Hellstrøm rydder opp” ble sponset av bla Toro, Norgesmesteren i ferdigprodukter.
Du ser den du også, ironien?
Vel, nå har kjendiskokken som sier “Jeg er ikke kjendis. Jeg går ikke på kjendisfester,” bestemt seg for å få laget sin egen vin. Han kommer i samme klubb som f.eks Alex Rosèn og Finn Schjøll, men hva har dette med øl å gjøre lurer du på?
Jo, han presterer å si i et intervjuet i DN

– Årsak nummer én er at jeg har hatt et nært forhold til vin lenge. Det er matens naturlige følgesvenn. Det eneste man skal drikke til mat er vin, konstaterer kjendiskokken.

Når jeg leser dette er jeg ikke sikker på om det er uvitenhet eller arroganse. For i denne settningen er det nok bare det at han har et nært forhold til vin som stemmer. Folk bør få drikke hva de vil til hva de vil, og derfor er ikke vin det eneste alternativet. Tvert i mot finnes det flust av alternativer, alt fra øl til alkoholfritt og brennevin.
Og at det er “Matens naturlige følgesvenn” er rett og slett et tulleutsagn, da øl har flere smakskomponenter enn vin. Øl er lettere å kombinere med mat, blant annet fordi man ikke finner garvestoffer i øl på samme måte som vin.
Dagens lekse må bli som følger: lag deg en omelett eller en annen eggdominert rett til middag. Prøv så å finne en rødvin som passer? Proteinet i eggene vil bringe fram en metallisk smak i vinen. Fettet fra eggene vil sørge for at man utelukker veldig mange hvitviner, og beste alternativ er ofte musserende selv om de ikke binder sammen.
På ølsiden finner man derimot mange alternativer, gjerne i hveteølsjangeren.
Så når Hellstrøm sier at “Det eneste man skal drikke til mat er vin” kan jeg ikke annet enn le. Fordi det er rett å slett uvitenhet, lett kryddret med arroganse og uvitenhet. Men slik kan det jo blir når kjendiser uttaler seg om ting.. Det blir ofte litt feil da…
Høyt Skum – Jørn Idar