Få ting passer bedre en øl og fotball, og her får du oversikten over gode øl fra alle deltagende fotballnasjoner i årets EM. Og om du ikke liker fotball, vil du ihvertfall like ølet!
Denne posten er en reaksjon på Nettavisen sin “Kan du årets EM-øl” artikkel som ble lagt ut i helgen. En meget god idè, men med en fryktelig dårlig utførelse. Det blir som en Cruyff vending i 270 grader, det blir bare helt feil. De skriver: “I forbindelse med EM har vi forsøkt å finne det beste ølet fra hvert land som er med i EM.
Som nevnt er dette en god idè, men når de lister opp industriøl fra nesten alle landene, så er det ikke det beste ølet de har funnet. Det at hele artikkelen er rotete og på dårlig norsk skal jeg ikke kommentere på, da jeg selv vet hvor godt jeg skriver… (altså ikke et komplement til noen av oss…)
Så, uten å dvele noe mer ved det, her får du det jeg mener er DE BESTE ØLENE FRA HVERT LAND SOM ER MED I EM.

 • England
  England er et av de landene i verden med lengst kultur for ølbrygging, og flere av de ølstilene som i dag finnes stammer fra Englad. Jeg nevner barley wine, mild, ESB, IPA osv. Jeg trekker derfor frem Fullers London Pride som en god representant for England. En klassiker som passer de fleste ganer, laget i hjertet av London. Fullers ESB Champion Ale kan også anbefales, om England mot formodning skulle vinne EM. Men det er jo ikke veldig sannsynlig….
 • Sverige
  Våre naboer i øst blir oftest assosiert med billig alkohol, noe som er synd da de har kommet lengre enn Norge på ølfronten. Nylig kom det svenske bryggeriet Sigtuna Brygghus til Norge, og deres Sigtuna South Pacific Pale Ale er en deilig tørsteslukker for oss kvalitetsbeviste ølnordmenn!
 • Ukraina
  Et land som er dominert av lyst lager øl, men også hjem til mye spennende. Ølstilen Baltic Porter kommer fra disse traktene, og Lvivske Porter er laget etter denne stilen. Bryggeriet er eid av Carlsberg, og holder til i Lviv som blant annet har stadion der Tyskland slo Portugal i helgen. Jeg tror desverre ikke det er noe ukrainsk øl tilgjengelig på det norske markedet, om jeg tar feil si gjerne fra i kommentarene!
 • Polen
  Også dette et land dominert av gult partyøl, men gamle tradisjoner lever godt også her. Jeg innrømmer lett at jeg er svak for en god porter, og til tross for gode dunkel og bockøl fra Polen, er nok Krajan Porter en av de bedre jeg har konsumert. På butikkene er det nok lettere å få tak i Zywiec, som er et av de mest konsumerte ølene i landet. Men det er jo, tross alt, en lys lager. Og det har vi jo alle smakt før…
 • Spania
  Her er vel det eneste landet jeg kan si meg Nettavisen sitt valg, på Estrella. Men da snakker jeg ikke om den du får tak i på Rema 1000, men Estrella Damm Inedit, en wit som er brygget i samarbeid med El Bulli, tidligere verdens beste restaurant (er stengt nå). Et øl som passer godt til varme sommerdager og fotball.
 • Nederland
  Et særdeles spennende ølland om dagen, med mye mer en “det grønne ølet” på markedet. Om du er så heldig å bo i Bergen eller Oslo kan en tur til spesialpolene gi deg øl fra Brouwerij de Molen, i mine øyne et av Europas beste bryggerier. Deres Rasputin er nyydelig. Om du vil ha noe litt lettere kan La Trappe Blond være et greit alternativ, og sikkert litt greiere enn en imperial stout nå i sommervarmen…
 • Tyskland
  Her virkelig et ølland med tradisjoner og kultur, og tyskernes nøysomhet og effektivitet har gjort utrolig mye for bryggeriverden. Og få har gjort bedre og ingen har gjort lengre enn Weihensthephan, verdens elste bryggeri. Deres Hefeweissbier er verdenskjent, og også et av de beste ølene du kan kjøpe for å slukke tørsten her i Norge!
 • Italia
  Få land i Europa er så stolte over sine tradisjoner når det kommer til gastronomi og vinene deres. Det ikke mange vet er at Italia er et landene med størst vekst av øl i Europa. Baladin er det ledende håndverksbryggeriet i landet, og har flere øl som kan anbefales med Italiensk kunstnersjeler og fotballeleganse!
 • Russland
  Det er nok ikke lett å finne øl fra Russland i Norge, kanskje ikke så rart, da øl faktisk ikke ble klassifisert som alkohol i Russland før i 2011(!). Baltic 6 er en legenderisk porter fra Russland, men jeg vil slå et slag for øldrinker! Hva med en dagen-der-på drink, Bloody Brew, med 5 cl russisk vodka, 1 dl øl, 1 dl tomatjuice, en klype salt og noen dråper tabasco? Oppskriften og mer inspirasjon kan du finne her.
 • Kroatia
  Ikke et stort land på øl, og Nettavisens forslag på Ozujsko er vel det eneste ølet jeg har sett her til lands. Det de ikke nevner er at Ozujsko er faktisk navnet på et bryggeri, som lager Kroatias sterkeste øl: Tomislav Tamno Pivo. Ikke at det er helt avskrekkende, da den ligger på 7,3%. Altså langt under halvparten av Norges sterkeste, Berentsens Stelliger Divum 2011.
 • Tsjekkia
  Pilsens hjemmland, et land som har vært med på å revolusjonere ølverdenen. Derfor skal jeg slå et slag for dunkel, og Kozel Cerny (Dark) er en usedvanlig deilig dunkel på beskjedne 3.8%. Den lave alkoholen gjør at man trygt kan konsumere en del uten å gå glipp av 2. omgangen..
 • Hellas
  Når den mest solgte alkoholholdig drikken i Norge fra Hellas er Retzina, så sier det vel litt om det utvalget man finner fra dette landet. Jeg stiftet dog et hyggelig bekjentskap med Craft Brewery da jeg var på ferie i Kypros, og deres Smoked Lager kunne lett ha blitt en favoritt til grillen. Ja, å så elsker jeg røkt øl da 🙂
 • Frankrike
  Om Italia er stolte av sin gastronomi og vin, så er Frankrike hakket værre. Ja, nærmeste snobbet! Men i alle land som er så bevisste på smak, så vil man også finne godt øl. Brasserie Saint-Germain har man lenge sett i Vinmonopolets hyller, og deres Page 24 Rèserve Hildegarde Blond er en deilig blond som smaker bedre en Frankrikes midtbanespill…
 • Portugal
  Av alle EM deltagende land, så er Portugal det landet med minst utvalg av gode øl. Det eneste ølet jeg kan erindre å ha smakt og syns var ok, er Sagres Preta, en Schwarzbier på 4.3 %. Ellers skal Nettavisen sin anbefaling på Super Bock er visst også et godt alternativ.
 • Irland
  Det er vanskelig å komme utenom Guinness når man snakker om øl fra Irland. Men for alle oss ølelskere som har vært i Dublin, vet vi at Porterhouse lager det beste man kan få tak i på den delen av øyen. Selv om de ikke har den til enhver tid, så er Porterhouse Celebration Barrel Age noe som er verdt å søke etter. En særdeles rik Imperial Stout, med mer finesse enn landslaget stt for å si det sånn!
 • Danmark
  Å finne godt øl fra Danmark skal ikke være en veldig vanskelig jobb, og om Danmark fortsetter å spille slik de gjorde i åpningskampen blir det bittre motstandere. Så hva passer da bedre enn en skikkelig IPA, fra nomadebryggeren Mikkeller. Green Gold IPA er fullstappet med humle, og er et øl som passer uavhengig om Danmark går videre eller ikke.

OBS: Ølene kan også trygt nytes uten fotball…
Høyt Skum og Høye Baller – Jørn Idar