Ølbokprosjektet går sin gang, slik det også må være når jeg har en “hard” redaktør som passer på at jeg holder alle tidsfrister. Og det er en ny hver uke!
Prosjektet går uansett unna og selv om det er mye jobb, lærer jeg utrolig mye nytt om bryggerier og historier jeg kjenner. Eller rettere sagt, trodde jeg kjente helt. Jeg synes det er litt synd å ikke kunne sette seg ordentlig ned å reflektere over hvert bryggeri, men det betyr nok at jeg vil ha like mye om ikke enda mer igjen av å lese boken når den er ferdig.
En av historiene jeg har gjort research på, er sabotasjen som ble gjort mot det middlertidige lageret til tyskerne under andre verdenskrig. I krigsårene var ikke ølbrygging en prioritet, og det var umulig for bryggeriene å få tak i malt. Dermed sto de store maltlagrene til Ringnes tomme, noe tyskerne benyttet seg av. Bryggeriet i Thorvald Meyers gate ble derfor et lager for reservedeler, hovedsakelig til fly og flymotorer. Den militære motstandsorganisasjonen, Milorg, gjennomførte derfor en sabotasjeaksjon mot dette lageret 14.10.1944. Det var en eksplosjonsartet brann, der ingen kom til skade. Resultatet var dog at tyskernes lager ble totalt ubrukelig, og dermed var målet til Milorg nådd.
Denne brannen hadde ikke veldig mye å si for driften til Ringnes etter krigen, da Ringnes allerede i 1946 solgte over 100.000 hektoliter. I forbindelse med researchen jeg har gjort, fant jeg denne videoen fra NRKs Filmavisen. Det er ikke så mye kommentering, men uansett interessant å obeservere denne historiske hendelsen i Norge.


Høyt Skum – Jørn Idar