En av Oslos mest fornemme restauranter, Cafè Christiania, var en av Norges første restauranter som tok øl og mat seriøst med deres Ølbord. Fredag var det “Ølbloggerbord 2012”

Café Christiania åpnet i 2005 vis à vis Stortinget med et vakkert og særegent interiør, inspirert av Norges største landhandlerieffekter. Det er høyt under taket, overdådige lyskroner, en stor vinkjeller midt i lokalet og 2 bord med ølkraner hengende over seg. Og det var disse som skulle testes, ikke kranene, men de berømte Ølbordene til Cafè Christiania.
Restauranten inviterte undertegnede samt ølbloggene BeerNorway, Humle og Malt og Kjempetorsken for en hyggelig kveld i ølets tegn. Det sier seg selv at med så godt selskap kunne det ikke bli en dårlig kveld, men hva ville vertskapet gjøre med stemmningen?
Café Christiania tilbyr 3-, 5- eller 7-retters øl meny, til veldig fine priser. Her bruker sommelierene og kokkene på restauranten lang tid på å finne de beste smakskombinasjonene. Det høres sikkert ut som en enkel jobb å lage litt mat og smake masse øl til, men det tar mer tid og konsentrasjon enn det man skulle tro. Vi skulle få servert en 7-retters meny:

  • Aperitif – Jacobsen Rose Wit
  • Østers “Gillardeau” – Black Velvet
  • Lettsyltet ishavsrøye med checrekre, jordskokkchips, vaktelegg posjert i Oude Geuze – Green´s Bottle Reformented Blond Ale
  • Fish and chips med portermajones – Frydenlund Bayer
  • Helstekt pattegris med choucroute, ølglace på Ægir Rallar Amber Ale – Brooklyn Brown Ale
  • Monte enebro – Chimay Trapist Red
  • Panna Cotta “Innis & Gunn” – Dark Horizon 3. edition

http://www.cafechristiania.noØsters – Østers har aldri vært en favoritt hos undertegnede, men om man først skal ha det så er Gillardeau det beste man kan få. Black Velvet er en miks mellom stout og champagne, og selskapet var enige om at stouten som var brukt (Guinness) i hadde for lite særpreg til å hamle opp med saltet i østersen. Etter litt testing landet vel de fleste på at Anchor Porter var det beste valget i.

Ishavsrøye – Jeg er så heldig å fått være med på utviklingen av en av Norges beste røyeprodusenter, Hongset Røye. Så jeg har spist mine kilo med røye, og den vi fikk servert var virkelig av høy kvalitet. Tilbehøret bant sammens smakene på en elegant måte, vaktelegget var spennende men ikke for syrlig etter posjeringen med Geuze. Blond i glasset hadde en god forfriskende effekt på retten og løftet smakene i retten. Skulle kanskje ønske at den hadde litt mer særpreg, da dens delikate smak forsvant i alle komponentene i maten.
Fish and Chip – Så enkelt og så godt: God kveite i sesong, hjemmehøvlede poteter, petit pois og en deilig portermajones alt servert på en skiferstein. Ujålete, godt håndverk fra kjøkkenets side. Frydenlund Bayer var et spennende valg til, der sødmen kanskje ble litt i overkant for bare fisken. Det som gjorde utslaget var majonesen som gjorde at smakene smeltet godt sammens.
Helstekt pattegris – Kveldens hovedrett og høydepunkt (med unntak av et par gullkorn fra Humle og Malt) er intet mindre enn en delikatesse. Fantastisk mørt og delikat kjøtt servert med en deilig smaksintens glace. Sødmen i Brooklyn Brown Ale komplementerte den lett søtlige sausen og det lett kryddrete preget ble fremhevet av kjøttet.
Monte enebro – Kun en skive særpreget og intens smakende ost i denne retten. Ingen hokus pokus. Her fungerte Chimayen rett og slett for å friske opp og nesten for å dempe smaken på osten. Det fungerte godt spesielt siden osten er av den hardcore typen.
Panna Cotta “Innis & Gunn” – Få ting er så godt som en god dessert med god matchene drikkende. Panna Cottaen med smeltet hvit sjokolade var virkelig en deilig kombinasjon og med Nøgne Ø´s Dark Horizon 3 edition. Den hadde fått lagret seg og smakene var mer integrerte enn sist jeg smakte den, og man fikk virkelig fram krydderpreget i både panna cottaen og ølet. Noen bær var lagt på som pynt, men de var bare mer i veien rent smaksmessig.
Jeg har alltid ansett Haandverkerstuene som det beste øl og matstedet i Oslo, men det er ingen tvil om at Cafè Christiania har noe som de ikke helt har: Finesse. All maten som ble presentert var meget gjennomtenk og veldig sofistikert. Servicen er noe av det beste jeg har opplevd på lenge, med alle de rette små detaljene. Etter noen år i bransjen er det det som skiller dårlig, bra og fantastisk service, er det at det er alltid er vann i flaskene, alltid brød, alltid smør, tomme glass er fjernet umiddelbart osv. Det ligger i detaljene, og Cafè Christiania er detaljister og alt som mangler for at de skal bli det ledende øl og mat stedet i Norge er eksperimenteringen. Valgene de har tatt var solide men veldig safe. Litt større eksperimentering og sjanser når det kommer til øl/mat, samt mer håndverksøl (spesialølutvalget deres med hovedforankring hos Ringnes) vil ta Cafè Christiania steget opp på tronen.
Takk til Café Christiania og spesielt Atle for invitasjon og stødig guideing gjennom kvelden, og mine medbloggere for godt selskap.
Høyt Skum – Jørn Idar
Edit: Det ble påpekt at jeg hadde uttalt meg klumsete angående Haandverkerstuene. Haandverkerstuene lager og serverer god, ærlig brasserimat. Cafè Christiania serverer mer gourmetmat, og som en kokk var “finesse” et utrykk for mattypen, ikke kvaliteten, kjærlighet eller kunnskap som ligger/lå bak.