Mye av poenget med å starte hjemmebrygging for meg, var å kunne lage mitt eget øl i mitt eget bryllup. Men hva er egentlig bryllupsøl, og hva drikker man i bryllup?
Et raskt søk på Google gir 854 treff, og ingen av dem gir deg noen svar på hva det er. Så da er det med andre ord opp til deg selv å finne ut hva det er. Men la meg komme med noen idèer;

 • Du bør finne ut hva bruden (eller brudgommen) vil ha. Om man er alene om
  Bryllups øl

  Bruder først - slukk hennes tørst


  ølinteressen, må man alltid huske å tilfredsstille den andre part
 • Du bør ha øl for enhver smak; mørk, lyst, lett, tungt, bittert, fruktig
 • Du bør tenke nøye på hva du skal ha til mat. Her kan bla Drikkeglede anbefales om man ikke har erfaring med mat/drikkekombinasjoner
 • Du bør tenke på årstid – Sommer og sol = lette, leskende øltyper. Vinter og sne = Tyngre, smakfulle ølstiler.
 • Du bør finne litt ut hva som er trendy. Jeg vet, kanskje ikke så gøy, men da er det lettere å få folk til å prøve noe nytt.
 • Ikke ha for mange slag, men ha nok av det du har.

Ut fra denne listen, har jeg kommet fram til at jeg vil gjøre følgende;

 • 3 + 1 øl;
  • California Common – Mitt første øl, og det ølet jeg har finpusset til bryllupet. Lyst øl, ren fruktig smak med toner av sitrus. Leskende og perfekt til et julibryllup!
  • IPA – Denne stilen er litt bittrere, og mer preget av gress, sitrus og grapefrukt. Et steg opp i smak fra CC, og er et naturlig steg opp fra den.
  • Porter – Dette er et mørkt øl, med smak av kaffe, sjokolade og litt røyk. Tror ikke det kommer til å gå så mye av den med de 25 graderne vi har bestillt, men jeg føler at jeg vil veldig gjerne har det med.
  • 1 øl ekstra – Denne har jeg ikke bestemt meg for enda, men ser for meg en crowd pleaser også her, som f.eks
   • Brown Ale, Pale Ale, Kølsch, Bitter (ESB), Wit, Hveteøl, Saison osv.
 • Bruke fat
  • Det er ikke alle som har mulighet til å ha øl på fat, men man sparer mye plass og ekstra arbeid med å kunne gjøre det slik. Jeg lager våre egne kraner, å så kommer jeg til å ha 3 forskjellige fat med 3 forskjellige ting. En “tri-pod” om du vil 😉
 • Gjøre det ordentlig
  • Jeg har en liten motivasjon om å vise alle skeptikere at det å lage øl selv, er mye mer smakfullt enn å kjøpe industripils på butikken. Så hvorfor skal du ikke ha ordentlige etiketter f.eks? Her er det bare å bruke nettet og nøtten, og lag etiketter som passer det tema du har på bryllupet. Vi skal f.eks ha et litt “alvisk” bryllup, og da blir det etiketter som er tilpasset det, både i skrift, utforming og farge.
 • Vær ute i god tid
  • En ting jeg har glemt litt, er at om du lager ølet selv, så tar det litt tid. For et overgjæret øl tar det ca 4 uker fra start til ferdig produkt. Det kan ta mye kortere tid, men på 4 uker har gjæren hatt tid til å rydde opp både under gjæringen og under karbonering.
 • Ha det gøy
  • Det er mye stress før et bryllup, så husk; Relax, don`t worry, have a homebrew!

Høyt Skum – Jørn Idar