Jørn Idar Kvig Myra BryggeriDagen i går startet tidlig. Veldig tidlig. Halv 6 for å være presis, lenge før sol, unger og småfugler hadde tenkt på å stå opp. Jeg subbet ned til bilen for å skrape litt is av bilen, før jeg startet av de øldagene jeg kommer til å huske lenge: bryggingen av mitt første egne øl!

Jeg har brygget flere ganger tidligere på kommersielle bryggerier, oftest har jeg hatt gleden av å brygge med Dave på Crowbar. Få ting er så befriende å kunne spørre å grav, og stadig lære noe nytt fra kunnskapsrike bryggere. Men det har alltid vært noe som manglet, en bit av puslespillet som ikke har passet helt.
Biten i dette puslespillet har rett og slett vært min egen designede brikke, den biten som ser akkurat ut slik jeg vil at den skal se ut. For å kutte ut metaforene, jeg snakker om et øl som smaker slik jeg at det skal smake. Ikke en kopi, men noe slikt jeg vil drikke selv. Med mine tall og mine justeringer. Så deilig!
Ølet startet med alle hos AMKA som jeg jobber for, og jeg gjorde det enkelt: La oss brygge et øl på kontoret, hva skal det smake, lukte, føles? Tilbakemeldinger som julete, tørr finish, ikke for høy alkohol og ikke minst balansert. Med dette i tankene satt jeg opp en brownale, med belgisk inspirasjon. Trappist High Gravity fikk lov til å gjøre jobben med å gjøre vørteren til øl, og malt og humle var klassiske. En av mine favorittmalt er i den, nemlig Special B som har en deilig aroma av tørket fiken og valnøtter. Så hva annet kan man man gjøre for å fremheve disse smakene og kombinere firmaene jeg jobber i? Jo, hva om vi putter litt portvin i!?! Som sagt som gjort, og Quinta do Nöel ble født i en krabbekoker i oktober 2012.
Bryggmester hos Austmann kan vel sies å være Anders Cooper, som også var bryggeren av dette ølet. Han er en mann med kontroll, nesten til det banale. Hygiene, kontrollpunkter, perfeksjonering osv. Jobben som ble gjort på tirsdag er den enkel jobben, med å lage smaksfull sukkerlake (vørter). Trikset til et god øl er i gjæringen, som vil skje i åpne gjæringstanker hos Austmann. Gjæren får fritt spillerom de første dagene, før det gis tid til å gjøre seg ferdig i sekundærtanker. Om det er noen som er rette til å ta vare på “babyen” min, så er det austmennene med Anders i spissen. Neste gang jeg drar for å brygge, kommer jeg dog til å ta meg mer friheter. Be om å bli styrt og hersjet med, og ta i tyngre tak. Det jeg egentlig prøver å si er at jeg ønsker meg et bryggeri til jul… Frem til da får jeg vente i tålmodighet på mitt første kommersielle brygg. Om du er interessert i flere bilder finner du dem på Flickr her.

IMG_7237