Jeg har ikke brygget siden november i fjor, og jeg har slettes ikke hatt tid til å gjøre noe hjemmebrygg. Dette ville jeg gjøre noe med i dag, men var ikke klar over hvor tidlig jeg skulle begynne. For vår yngste bestemte seg nemlig for å våkne klokken 04.00. Etter å ha gitt opp å prøve å få han til å sove, startet jeg like godt bryggingen klokken 04.30.
Bordøl

Inspirasjonen til dagens brygg

Inspirasjonen til dagens bryggJeg har den siste tiden savnet øl med mye smak, men lav alkohol. Da jeg var i London sist fikk jeg smake The Kernels Tablebeer, som er et 3,2% lys pale ale med mye god humle i. Fikk i tillegg smake en berlinerweisse på 2,5%, som fikk meg til å glede meg enda mer til min egen er ferdig. Derfor tenkte jeg å se hvilke humler jeg hadde i fryseren, og lage et “drikk før” øl spekket med humle.
Humle
Klassikeren Cascade hadde jeg en god porsjon av, med sin deilige aroma søt sitrus, blomster og en lav alfasyre. Jeg bruker en del Centennial i en del av IPAene jeg har laget, og den kan vel kalles den litt mer maskuline fetteren til Cascade. Den har et mer markant sitruspreg og en mer urteaktig bitterhet og en høyere alphasyre enn Cascade. Siste humle ut ble Citra, en superfruktig forholdsvis ny humlesort. Sitrus, fersken, tropisk frukt, mango, lime er bare noen av smaksprofilene den gir. Sierra Nevada sin Torpedo var et av de første ølene som brukte denne humlen.
Malt
Når man skal lage et øl med såpass lav alkohol som jeg ønsker, trenger man å bygge en solid maltprofil for å støtte opp mot humlen. Maris Otter er mitt base pale ale malt, og var også basen i dette ølet. 13% Munich ble også brukt, som er et malt som bidrar med maltkompleksitet i form av bla kjeks og nystekt brød i smaksprofilen. For å bevare litt restsødme og skape en fylde i ølet, brukte jeg litt krystall malt i form av krystall rug. Denne typen malt etterlater seg kompliserte sukkerarter som gjæren ofte ikke greier å konsumere, og krystallisert rug gir også en spennende smak med mye krydder og karamell. Litt acidulated malt ble også brukt for å justere pH`en i ølet, og til sist litt sjokolademalt. Dette er med på å bygge opp kompleksitet og legge til smaker som kaffe og sjokolade. En svært liten del av maltsamensettningen var denne malten, kun 3%. Dette viste seg dog å være litt vel mye, og vørteren endte mye mørkere enn beregnet.
Bryggedagen
Det er ingen hokuspokus med utstyret mitt, jeg har brygget så mange ganger på det at jeg kjenner det godt. Ble dog ganske overrasket over å merke at inn meskingen havnet lavere enn beregnet, noe som kan resultere i en litt mer gjærbar vørter. Også når jeg skulle meske ut var det utfordringer med temperatur, noe som kanskje indikerer at jeg bør få meg nytt termometer. Oppkokingen tok også noe lenger tid enn vanlig, grunnet en 6 måneder gammel bryggeassistent som nektet å sove. Nødtiltakt ble igangsatt, med et tilfredsstillende resultat for alle parter. Ellers merker jeg at jeg savner et enklere bryggeoppsett, enn kjøleboksen og krabbekokeren. De fungerer godt (fikk 81% effektivitet på dette brygget), men det er litt mye styr med små unger. Jeg håper julenissen gir meg en Speidel snart…