Forrige uke hadde jeg en liten samtale med Kjetil Jikuin fra Nøgne Ø, og de kommende planene til bryggeriet. Og det ser særdelses morsomt ut for ølintresserte!

De siste ukene har det kompromissløse bryggeriet i Grimstad pøst ut med ølnyheter på markedet, og det har uten tvil vært morsomt å være ølintressert. Men jeg ble mer nyskjerrig på hva som ligger bak, og ikke minst hva som venter oss.

Vår distributør hadde store leveringsproblemer på vårparten av året, slik at lageret ble fylt opp og vi fikk frigitt  kapasitet på bryggeriet. Dette har gitt oss muligheten til å lage nye øl, småbatcher som kun vil være tilgjengelige en gang. Dette er noe vi desverre har hatt for liten tid til, da vi bruker all vår kapastiet på å etterkomme den etterspørselen vi har fra de 20 markedene vi i dag leverer til.

Jeg har tidligere skrevet litt om Vectura sine leveringsproblemer i våres.

Hentet fra http://www.drikkeglede.no/aktueltsaker/nye-nominasjoner-til-aarets-oelhund-2011-article2126-262.html

Kjetil Jikuin, bryggmester hos Nøgne Ø

Dette er gode nyheter for oss øl elskere, og selv om det er snakk om on-offs kan vi forvente oss enda mer spennende fra Nøgne Ø de kommende månedene. De vil faktisk gå så langt som å lansere to nye øl, og alle bryggerne får lage sitt eget øl uten noen restriksjoner. Under følger de nyhetene som har blitt og som vil bli lansert fra Nøgne Ø den siste tiden:

 • Pumkin Ale 2012 (i salg)
 • Imperial Rye Porter  (i salg)
 • India Pale Lager (i salg)
 • Python Pilsner (i salg)
 • Imperial Dunkel Wit(i salg)
 • Our Special Holiday Ale
 • Red Horizon 2
 • Red Horizon 3
 • Dark Horizon 4 – Denne gangen med en kaffe som er så spesiell at Kjetil ikke vil si hvilken det er
 • Roasted Black Pepper Ale
 • 100 % Peated Malt – Et øl laget med 100 % røykmalt, som vil bli brukt som tilsettning i andre øl.
 • Tindvedøl – Dette lille bæret har tidligere blitt brukt av Sundbytunet, Haandbryggeriet og Nøgne Ø, så det blir spennende å få  se resultatet. Dette ølet vil også bli gjæret med brettanomyces, så et syrlig øl er i ventet for oss.
 • Nøgne Ø/ Bridge Road  Quadrupple – Dette må være et av de mest spennende og uøkonomiske ølene som Nøgne Ø noen gang har laget. Da de vari Australia brygget de et øl sammens, en quadruppel.  Denne har så blitt lagt på fat, ølet som ble brygget hos Bridge Road Brewery i Australia har blitt lagret på Pinot Noir fat fra Australia. Brygget fra Nøgne Ø har blitt lagret på whiskeyfat, og en utveksling vil skje mellom de to bryggeriene. Nok et unikt prosjekt å se fram til.
 • Nye batcher med sake – Nøgne Ø la akkurat ut bilder fra sakeproduktsjonen sin, så det ser ut til at vi får enda flere saker å glede oss til.
 • Nye fatlagrede Imperial Stouts – Det vites ikke hva fatene tidligere har inneholdt, men denne bildeserien viser at vi vil få øl à la Imperial Stout Cognac Barrel Edition.

Kjetil trakk også fram årets versjon av God Jul som den beste de noen sinne har laget, som de i år har laget med litt røykmalt i tillegg til å ha puttet flere på fat.
Nøgne Ø vil også fokusere mer på egne øl, og mindre på importen som ikke alltid har vært en lønnsom forretning. De vil dog fortsette å jobbe med flere av de nærmeste vennskapene de har i bransjen, som f.eks Mikkeller og Cantillon. Kjetil kunne også med stolthet fortelle at de vil få et fat med Cantillon Zwanze 2012, noe som gjør at vi for første gang vil kunne feire Zwanze Day i Norge. Dette er et veldig spesielt brygg som endrer seg fra år til år, og som kun er tilgjengelig rundt 20 utvalgte steder i verden utenom Cantillon sitt eget bryggeri. Dette vil være en helt spesiell happening som vil finne sted på bryggeriet til Nøgne Ø, et sted Kjetil sier han håper å kunne gjøre enda mer spennende arrangementer den kommende tiden.
Hvor mange av disse som vil være tilgjengelige på Vinmonopolet vites ikke, men de vil være tilgjengelige for alle markedene som Nøgne Ø er representerte i. Så det vil nok bare være å løpe å kjøpe så fort man ser dem. Takk til Kjetil som tok seg tid til en prat.
Høyt Skum – Jørn Idar