Det er høst, en utrolig vakker og smaksrik årstid. Det er innhøstingssesong for frukt og grønnsaker, det er starten på jaktsesongen og sommerens varme og avslappning er over. Så hvilket øl er det man skal gå for i denne tiden, der middagstallerkener er spekket med godsaker og været har blitt kaldere? Svaret er selvfølgelig brown ale!
brown ale homebrewDet mørke ølets historie
Betegnelsen brown ale startet på midten av 1700-tallet, men var mer brukt som en beskrivelse av ølstilene porter og stout enn for en spesiell ølstil. Det sies at da Daniel Wheeler fant opp trommel tørking på malterier, endret det helt hvordan man så på øl. Man fikk jevnere tørking/brenning av maltet fikk ble også de allerede populære stilene porter og stout enda mer populære, og med jevnere kvalitet ble etterhvert uttrykket brown ale ikke brukt og døde derfor ut.
Da Newcastle Breweries i Skottland lanserte sin Newcastle Brown i 1927, ble det en gjennopplivelse av begrepet og ølstilen. Dette var ikke noe de siktet etter å gjøre, de ønsket bare å lage et spennende produkt. Suksessen var forholdsvis umiddelbar, og siden lanseringen av dette ølet har mange, mange bryggerier fulgt i deres fotspor.
Brown ale i dag
I dag er brown ale en godt utbredt ølstil, men i mine øyne en med stort potensiale. I denne gruppen legger jeg engelsk brown ale, som er mer maltrik, amerikansk brown ale som er bitrere og mer humle dominert enn sin engelske bror. Man kan også nevne den belgiske oud bruin med sin unike syrlighet, og brown porter er nærmest en mellomting mellom brown ale og porter, en mer røstet øl enn den engelske brown alen. Så med alle disse valgene, hvilke skal man velge? Jeg har valgt ut fire øl jeg mener representerer disse forskjellige variantene, og som passer ypperlig til høstens deilige retter.
Den gode mats følgesvenn
lervig 1(1)Engelsk brown ale     4.0-5.5 %
Den engelske brown alen er en maltpreget øl, som byr på en delikat profil av karamell og toffe. Den har ofte et litt lavere karboneringsnivå, som er med på å gi en deilig kremet munnfølelse.
Mat: Dette er ølet du skal drikke ved siden av de litt søtere viltgrytene i høst, eller kanskje sammen med finnbiffgryte med brunost.
Kommersielt eksempel: Lervig Betty Brown
Amerikansk brown ale       5.0-6.0 %
I motsettning til sin engelske bror, er det ikke maltet som er i fokus på en amerikansk brown ale, det er humlen. Ølet i seg selv er mørkere og man får ofte en deilig miks mellom lett sjokolade og humlens sitrus- og urtepreg.
Mat: Denne ølstilen passer overraskende godt sammen med soppretter, skogbunn og urtepreg fra humle går godt sammen. Alternativt kan den nytes med lettere type vilt slik som elgkarbonader eller haregryter.
Kommersielt eksempel: Nøgne Ø brown ale
128110Brown porter      4.0-5.5 %
Dette er ikke den mest utbredte ølstilen dessverre, men når man får tak i den vil man bare ha mer. Med en mørk farge og preg av sjokolade, nøtter og karamell, følger den ofte opp og er lettdrikkelig til tross for at den har god fylde.
Mat: Dette er en brownøl til de tunge rettene, med for eksempel reinsdyr eller rype. Med sin konsentrasjon er også dette et øl som man gjerne bare kan kose seg med foran peisen, mens høstregnet pisker mot ruten.
Kommersielt eksempel: Austmann Northumberland
Belgisk oud bruin      5.0-8.0 %
Dette er den mest komplekse og annerledese ølen av alle brown ales, denne syrlige belgieren. Det er ofte en blanding mellom lagret og ulagret øl, noe som er med på å balansere sødme og surhet.
Mat: Dette er en meget spennende øl, som passer like godt til en av høstens bærdesserter så vel som til mer tyngre saker som rådyrstartar. Her er det bare å åpne en flaske å eksperimentere, kan godt has i en tyttebærdressing til elgsteken også!
Kommersielt eksempel: Haandbryggeriet Haandbakk
Jeg håper du får lyst til å prøve en brown ale neste gang du åpner høstens spiskammers, og kom gjerne med tilbakemelding på dine mat- og ølkombinasjoner!
Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar
—————————————————————–
In plain English
 

It is autumn, a beautiful and flavorful time of the year. The harvest have started for fruits and vegetables, it is the start of the hunting season and the summers heat and vacations are over. So what beer pairs well with this time of the year, where the plates are filled with great food and the weather is colder? The answer is brown ale of course!

The history of the dark beer

The term «brown ale» started to be used in the middle of 17th century, but was more a term used to describe porter and stout and not for a specific beer style. It is said that when Daniel Wheeler invented the drum malt roaster, it changed the way people looked at beer. The masters produced a more consistent malt resulting even more popularity to styles like porter and stout, and a more consistent quality also resulted in the loss of the term brown ale.

When Newcastle Breweries in Scotland launched their Newcastle Brown in 1927, it revived both the term and the beer style. It was not something they where conscious about, they just wanted to brew an exiting beer. The success was a fact, and since the launch of this beer many, many breweries have been following in their footsteps.

Brown Ale today

Today brown ale is a common beer style, but in my eyes a beer style which have even greater potential. In this group I put English brown ale, a more malty beer, and american brown ale which is more bitter and hop dominated than it`s English brother. Also a Belgian our bruin with it`s unique sourness and malty body, and the brown porter which is a blend between brown ale and porter, more roast than an English Brown Ale. So with all these different brown ales, which to choose? I have picked four beers which I mean is great representatives of its style, and which delicious food it pairs well with.

The best friend of great food

Engelsk brown ale     4.0-5.5 %

The English brown ale is a malt driven beer, which is dominated by delicate caramel and toffee notes. Often with a lower carbonation, it delivered a delicious creamy mouthfeel.

Food: This is a beer which you will enjoy by the slightly sweeter game dishes, or perhaps with a reindeer stew with brown cheese. (oh yes, don`t get more Norwegian than that!)

Example: Lervig Betty Brown

Amerikansk brown ale       5.0-6.0 %

This difference from it`s English brother, as it is not the malt, but the hops which is focus. The beer is also darker and delivered a delicious mix between chocolate, sitrus and herbs.

Food: This is one you want to enjoy with mushroom dishes, as the hops often delivered complimentary aroma and taste. Also some lighter meet like elk burgers and rabbit stew will work well.

Brown porter      4.0-5.5 %

This is unfortunately not a very popular beer style, but when you find a good example you will be left craving for more. With a dark color and taste of chocolate, nuts and caramel, it is surprisingly easy to drink despite it´s body.

Food: This is the brown ale for the rich dishes, like reindeer and gouse. With it`s concentration this is also a beer to enjoy by the fire, as the wild autumn weather is raging on outside.

Example: Nøgne Ø Brown Ale

Belgisk oud bruin      5.0-8.0 %

This is the most complex and different of all of the brown ales, this sour belgian. It is often a blend between aged and unpaged beer, which brings a perfect balance between sourness and sweetness.

Food: This is an exiting beer, which will go very well with the beery desserts you will have at this time of the year, or perhaps with a deer tartar. Just open a bottle ego experiment, as this can be used in cooking like a dressing to you elk stew.

Example: Haandbryggeriet Haandbakk

I hope this can be of inspiration for you the next time you are inviting to an autumn dinner, please let me know how you are pairing brown ale and food!

Big Foam – Beer Chef Joern Idar

Kilder:

http://www.anchorbrewing.com/blog/brekles-and-a-brief-history-of-brown/
http://norbrygg.no/index.php/bedomming-av-ol/definisjon-av-oltyper http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_ale