Hva skjer om man tar en smaksrik klassisker, og bytter ut en av hovedingrediensene? Jo – den blir enda bedre! For dette er nemlig biff bourgignon, med øl i stedet for vin.
Nok til 5 personer
- 1 kg storfekjøtt (høyrygg eller bog)
- 2 ss smør
- 4 dl kjøttkraft
- 3 dl belgisk dobbel
- 2 dl vann
- 1 laubærblad
- 2 ts tørket timian
- 6 medium sjalottløk
- 3 gulrot i skiver
- 200 gr champignon i båter
- 180 gr bacon i terninger
Start med å skjære kjøttet i like store terninger, ca 4×4 cm. Brun litt og litt kjøtt i en gryte med smør, salt og pepper, og når alt er stekt har du alt i gryten sammen med øl, kraft, vann, laubær og timian. Varm det opp til det bobler, og skru ned til lav varme. La kjøttet trekke i 1 1/2 time.
Skrell gulroten og del de i skiver, og gjør det samme med løken. Ha disse grønnsakene i gryten, og la det trekke i 30 minutter til.
Stek bacon og champignon i en stekepanne med litt smør, og ha i gryten rett før servering. Smak til biff bourgignonen med salt og pepper, pynt med persille og server med kokte poteter.
I glasset vil også en belgisk dobbel være nydelig til, med søtlig fruktighet og preg av røstet malt. Dette passer både til det stekte kjøttet som har av de samme maillard tonene, og grønnsakene som er i. Om du ønsker noe lysere og friskere, vil en tsjekkisk pilsner fungere godt som tørsteslukker. Bitterheten i ølet vil også kunne hamle godt opp mot fettet i maten, slik at det ikke blir for dominerende smak av kjøttet. I dette tilfelle valgte jeg Super, fra italienske Birra Baladin. Den er inspirert av belgiske bryggetradisjoner og byr på et godt preg av malt og belgiske gjærtoner.