Året er 2011 og på Grünerløkka Brygghus sitter 6 ølbloggere samlet for første gang, for å gjøre seg klare for ølmiddag med Brooklyn Breweries Garret Oliver. Lite visste vi da at dette var starten på en fantastisk reise, som nå har resultert i det som Petter Nome kalte “Norges viktigste pris”: Årets Ølhund 2014.
Under Juleølpremieren i regi av Bryggeriforeningen i går, var for tredje gang i historien den originale gjengen fra Ølportalen samlet. Selv om en del av portalens medlemmer visste om at prisen skulle gå til Ølportalen, må jeg si at jeg ble bra overrasket da jeg etterhvert skjønte hvem som skulle motta prisen fra fjorårets Ølhund, Kristin Krohn Devold.

Den originale ølportalen

En minnerik aften fra det første møtet for det som skulle bli Ølportalen, med blandt annet Kjetil Jikiun, Evan Lewis og Garret Oliver.


Starten på reisen
For min del startet bloggingen med en side der jeg ville dokumentere mine hjemmebryggererfaring, i det som jeg da kalte Subject Nanobrewery (nå Myra Bryggeri). Det ballet fort på seg og gjennom min jobb i Vinmonopolet fikk jeg lov til å være med å teste mye øl, snakke med bryggere og importører og lære mer om ølets historie og kultur. Det gikk noen måneder før jeg oppdaget en annen fersk blogger med et forferdelig merkelig ølnavn: Kjempetorsken. Vi kom i snakk, og det dukket snart opp noen andre bloggere: Tommys Ølblogg, Storemys Lille Ølbogg, 1001 Øl og Humle og Malt. Tom tok initiativet til å samle alle på en side, og Norske Ølbloggere ble født. Sammen delte vi idèer og erfaringer, hadde felles juleølsmakinger, arrangerte International Beer Day Norway og mye annet morsomt. Vårt første møte var på Grünerløkka Brygghus i mai 2011, der vi blant annet smakte oss gjennom Thomas Hardy 2005, 2006 og 2007, før turen gikk videre til ølmiddag med Garret Oliver som vi allerede hadde møtt og intervjuet. (det kan du høre om her). Vi merket fort at det var interresse for det vi drev med, og tankene om å starte Norges første rene ølnettsted startet kort tid etter at Norske Øl-bloggere var opprettet.
Den lange oppstarten
Det skulle ta over et år før Tom Young (Kjempetorsken) til slutt fikk nok av ventingen, og satte i gang med navneidèer, logodesign, idèmyldringer…. Vi hadde et drivjern i Tom, og en naturlig redaktør og leder for oss sløve ølbloggere. Hele gjengen møttes igjen i 2012 og signerte avtale på oppstarten av Ølportalen, og vi var i gang. Mens Tom pisket meg, Tommy, Audun og Sammy for nye artikkler, sto Ove for design og programmering på Ølportalen (noe han også har gjort her på Høyt Skum.) Vi hadde tatt hobbyskrivingen fra et forholdsvis enkelt hobbystadie, til å samle krefter for å lage et møtested for ølinteresserte over hele landet. Siden drives på pur entusiasme, uten noen form for betaling. Så skjedde det som måtte skje, den engasjerte, velstrukturerte og kunnskapsrike Tom ble “headhuntet” av Nøgne Ø og sa takk for seg i Ølportalen. Jeg valgte å fortsette da jeg ikke skrev om mine egne produsenter som ølgrossist, men da en konkurrerende importør sendte en klagemail til daværende redaktør Tommy valgte også jeg å trekke meg fra Ølportalen. Det gjorde jeg med meget tungt hjerte, et hjerte som fortsatt banker sterkt for Ølportalen.
Norwegian beer newsØlskribenter
Ølportalen har blitt Norges viktigste side for øl, og har hatt nesten en kvart million besøkende siden oppstarten og snart 5000 likes på Facebook. Bryggere, importører, ølentusiaster, media og flere til har brukt og bruker Ølportalen som en kilde for ølkunnskap. Siden oppstarten har det også kommet flere til, Hugo Ivan Hatland, Per Øyvind Arnesen, Jon Robert Solbakken, Stian Krog og Erik Dahl som alle er med på å bidra til opprettholdelsen av kvaliteten på Ølportalen. Uttrykket “ølskribent” har blitt et vanlig begrep i bransjen for bloggere og øljournalister, og selv om prisen som Årets Ølhund har gått til Ølportalen, så er det like mye et symbol for bransjens annerkjennelse til disse skribentene.
En takk
Det som startet som en hyggelig og funktig kveld for noen år siden på Grünerløkka, har nå blitt til et av de viktigste stedene for kunnskapsformiddling for en av Norges mest tradisjonsrike mat- og drikkevarer. Jeg takker på vegne av meg selv Bryggeriforeningen for annerkjennelsen som har blitt vist oss gjennom prisen Årets Ølhund, og en stor takk til Ove, Audun, Sammy, Tommy og Tom og si: Skål og høyt skum til dere ølgærninger!
Høyt Skum – Jørn Idar