Av 590 ølnyheter i Danmark, har 10 blitt stemt fram til finalen! Lørdag 19. mars er det finale, og Midtfyns Bryghus Rough Snuff er med men er ulovlig!
Vi har pr idag 4 øl fra Midtfyns Bryghus i Norge og et av disse,  X-porter, er nominert til årets danske ølnyhet. Vi har også importert noen kasser til HORECA markedet av Rough Snuff, som nå har blitt gjort ulovlig å produsere.
Dette er et mørkt, belgisk øl som de kaller “Fishermans ale”. Dette er hjertebarnet til Erik Nilsen, som er oldermann i bryggerlauget Svendborg Brygerlaug. Dette ølet er tilsatt kandissukker, rosinsirup, blæretang og snus. Og det er den siste ingrediensen som har gjort at dette ølet når er stoppet. Ikke fordi ølet inneholder nikotin, slik man kanskje ville tro, men fordi at snus ikke er klassifisert som en matvare og dermed ikke har noe å gjøre i øl.
Det var Systembolaget som begynte det hele, da de gjerne vil ha dette ølet i sine butikker. Etter at de hadde snakket med den danske myndigheten, ble det altså klart at de ville gjøre en sak av dette. Nils Marling, leder for Fødervarestyrelsen i Odense, har kommet fram til at dette som nevnt ikke har noe i øl å gjøre. Ut i fra det jeg har smakt, og det jeg vet, så mener jeg han har kraftig feil i. MEN, politikk er en gang politikk. Om noe, så kommer denne varen til å bli en auksjonsvare verd tusener av kroner, om den vinner Årets Ølnyhet.
Så er det bare å krysse fingrene på lørdag, og håpe at Midtfyns går av med seieren for 3 år av 4 mulige!
Høyt Skum – Jørn Idar