IMG_7306

Appelsinmarmelade er et deilig pålegg, så vel som et fantastisk tilbehør til for eksempel oster.  Appelsinmarmelade er enkel akkurat slik Ølkokken liker det, men husk at oppskriften må lages over to dager. Alt du trenger er:

  • 6 store appelsiner
  • 2 lime
  • 450 gr sukker
  • 1,4 liter vann
  • 2 dl fruktøl eller søtlig mørkt øl
  • 1/2 potte mynte

Dag 1: 
Kutt appelsiner og lime i fire båter. Disse kuttes så i tynne, tynne skiver. Bruk din skarpeste kniv, eller gjerne en mandolin om du har det tilgjengelig. Alle steiner i appelsinen tas ut. Noen har disse steinene i en pose som de har i kokingen, for å gi en bedre tykkningseffekt. Det har ikke hatt noen effekt i min oppskrift, og jeg velger derfor å kaste disse steinene.
Ta så disse halvmåneformede sitrusfruktene i en stor kjele, og ølet og vannet. Dette kokes så raskt opp, før sukkeret tilsettes og blandingen tildekkes og settes til avkjøling. Sett blandingen i romtemperatur til dagen etter.
IMG_7315Dag 2:
Ta blandingen og få den tilbake til kok, før varmen skrues ned og væsken kokes lett i to og en halv time. Så gjelder det å følge godt med, minimum hvert 10 minutt. Væsken skal reduseres til en tykk masse, som oppstår på 105 grader. Du kan bruke et meget nøyaktig steketermometer for å måle dette. Alternativet er å ta små prøver underveis, som du legger på et fat og setter i kjøleskapet. Sjekk når massen har blitt kald; den skal ikke være rennende og heller ikke for fast. Nesten litt seig. Om blandingen er for flytende kok den litt lengre, om blandingen er for tykk tilsettes litt mer vann.
Fortsett å kontroller til marmeladen har den rette konsistensen, ta den umiddelbart av platen. Tilsett så den halve potten med mynte, finhakket.  Blandingen kan med fordel settes i isvann umiddelbart, for å forhindre videre karamellisering av varmen.
Når blandingen er kaldere has de over i glass eller valgte beholdere, som er desinfisert på forhånd. Dette kan best gjøres med varme, gjerne ved at glass og pakkninger kokes. Alternativet kan være bruk av sprit, eller starsan for de som brygger hjemme. Ved å være nøye med renholdet sørger du for at blandingen godt holder seg i 4-6 måneder kjølig.
Et ypperlig eksempel på bruk er øl og matkombinasjonen Rochefort 10 Trappist og Roquefort ost med litt appelsinmarmelade. NomNomNom!