Jeg skrev denne mailen til VG etter at det ble offentlig at de kuttet ut sin ukentlige ølspalte, og skulle fylle tomrommet med noe mer kommersielt tilgjengelig. Etter flere purringer på tilbakemeldinger har jeg enda ikke fått noe svar på den, og legger den derfor ut. Ikke at jeg tror det kommer til å gjøre noen forskjell, men fordi jeg mener at entusiasme bør få sitt utløp og bli hørt.
Saken ble først publisert på Ølportalen.no

fra:  Jørn Idar Kvig <hoytskum@gmail.com>
til:  kundeservice@vg.no
dato:  9. mai 2013
emne:  Tilbakemelding på ølspalten i trykket VG og VG+

 
“Kjære VG redaksjon
Det var med meget stor glede jeg fant ut at som første nasjonale avis, skulle VGendelig gi den tradisjonsrike drikken øl den oppmerksomheten den fortjener. Det var nok en kalkulert vurdering fra VGs redaksjon også, med flere ølarrangementer enn noen sinne rundt om Norge, flere bryggerier som popper opp månedlig og et publikum som er mer høylytte og krevende enn sine brødre og søstre i vinverden.
Hjemmebryggerforumet Norbrygg diskuterte det med glede, bloggere skrev i lystig lag og ikke minst kunne man lese om folk sine meninger om ølene som det ble skrevet om hver fredag. Undertegnede kjøpte for første gang på nesten 2 år VG mer enn en gang i året, men faktisk hver fredag kun for denne spalten. Jeg kjenner Gustav Jørgensen litt fra før av gjennom min jobb som ølimportør, og selv om jeg personlig synes hans stil er litt mer gammeldags, viste hans gjennomtenkte skriving og vinkling at han var absolutt rette mann for jobben.
Det var derfor med forvirring og en aldri så liten smule sjokk jeg oppdaget at til tross for forrige ukes spalte med overskriften “Vin og Øl”, kunne jeg ikke finne noen av Gustavs velvalgte ord på sidene. En SMS  senere fikk jeg vite at spalten var trukket fra avisen, uten at jeg helt kunne få noen forståelse hvorfor.
Jeg regner sterkt med at dere har deres grunner, men jeg vil bare understreke viktigheten dette hadde og fortsatt kan ha for håndverksøl i Norge. I en bussiness som er drevet av entusiaster, er det ikke alltid like lett å “konkurrere” med vin. Til tross for de tradisjoner og historier som omgir denne drikken, har Ola Nordmann enda ikke oppdaget den fremadstormende evolusjonen som i dag omgir øl-Norge. Ved å få lyset på øl brygget med kjærlighet (les. mikrobryggerier) og ikke økonomi (les. makrobryggerier), har den lille delen av Vin og Øl spalten vært med på å spre det gode budskap til mennesker på en måte som hjemmebryggere, bloggere og ølentusiaster generelt ikke får til.
Med andre ord var denne delen av avisen deres veldig viktig for en hel industri, en industri som er i enorm vekst for den delen av den som er drevet av entusiasme.
På vegne av alle ølentusiaster rundt om i landet håper jeg virkelig at dere igjen gir øl den oppmerksomheten den fortjener, og ikke bare trekker det fram som artikkellfyll når det er stille på andre mer “leservennlige” fronter. Det er ikke det bransjen trenger, eller fortjener.”
Best Regards / Med Vennlig Hilsen
Jørn Idar Kvig
Rødtvedtveien 73B
0955 Oslo
Norway
@: hoytskum@gmail.com
Phone: +4799294855
“Livet er for kort til å drikke dårlig øl”