I forrige uke publiserte Bryggselv.no det som må være en av de mest kreative julegavetipsene i år. Eller, teknisk sett er det ikke en julegave, men en adventskalender for øl.
“Julekalender – 24 øl til jul” er rett og slett en forsterket pappkasse med 24 inndelinger i, der giver skal fylle hvert rom med et velsmakende øl. Dette er en enkel og genial idè, som vil gjøre mange ølentusiaster glade og engasjerte frem til julaften. Så hva skal dette fylles med lurer du på? Her er mine 24 forslag til fyll i esken, ikke bare juleøl men generelt øl som jeg synes du bør ha smakt:

 1. Coisbo Weissbier Pinnekjøtt-øl – Et deilig friskt hveteøl, som er litt mørkere og med et lett røykpreg
 2. Haandbryggeriet Humlesus – Et meget leskende øl fra Drammensbryggeiret, kun brygget med Citra humle.
 3. Fullers London Porter – Et av mine første craft beer, en særdeles velbalansert porter fra London.
 4. Lervig Lucky Jack – Det første norske håndverksølet på boks, og rett og slett en nydelig, humlefrisk pale ale fra Lervig.
 5. Weihenstephaner Hefeweissbier– En av verdens beste hveteøl, fra verdens eldste bryggerier.
 6. Duvel – Duvel er av de letteste, lyseste trappist ølene på markedet. Men det er alikevel en meget kompleks smaksopplevelse.
 7. Kinn Slåtteøl – Et lyst, friskt matøl fra Florøbryggeriet Kinn, i en flaske som er perfekt for å deles. Disclaimer: Undertegnede har en kommersiell interesse i dette produktet.
 8. Ægir Siw – Denne var nesten for frisk og floral, men det er uansett et øl jeg kan, som så mange andre Ægir-øl, drikke mange av.
 9. Aass Bock – Dette er et meget solid øl, med deilige aromaer av tørket frukt og hasselnøtter. Lett søtlig finish.
 10. Chimay Blue – Dette var orginalt brygget som et juleøl, men nå er dette et av de mest kjente håndverksølene på markedet. Velfortjent med en så høy smakskonsentrasjon. Disclaimer: Undertegnede har en kommersiell interesse i dette produktet.
 11. Pilsner Urquell – “Den orginale”, pass på å få et så ferskt eksemplar av denne deilig forfriskende pilsen.
 12. Nøgne Ø Imperial Rye Porter – Et av de beste ølene fra Nøgne Ø på lenge, med en deilig, kremet fylde og god konsentrasjon.
 13. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel – Denne imperial, oatmeal stouten brygget med kaffe, er en hel frokost i seg selv.
 14. Ringnes Superior Polaris – Meget prisverdig øl fra Ringnes, med deilig preg av fatlagring som gjør det både komplekst og lettdrikkelig.
 15. BrewDog Punk IPA – “Ikonet” fra Skottland, en av de første IPA med en enorm skussess her i Europa.
 16. Boulevard Tank 7 – En av mine absolutte favoritter, med en god kompleksitet, lett farmhouspreg og lav pH. MmMmMm!
 17. Ægir India Pale Ale – Kåret til Norges beste øl i 2012, et øl bryggmester Evan Lewis har brukt 12 år på å utvikle.
 18. Sierra Nevada Pale Ale – Den “orginale” amerikanske pale alen, et øl med mye historie og mye smak. Disclaimer: Undertegnede har en kommersiell interesse i dette produktet.
 19. Boon Kriek – Et deilig fruktøl fra Belgia, her snakker vi bringebærdrops og et perfekt øl til riskrem!
 20. Berentsen Brygghus Stellinger Divum – Et av Norges første virkelige “ekstremøl”, som også hadde fokus på alkoholen. I år står det på 19% på etiketten.
 21. Austmann Jingle Beer – Et helt fersk bryggeri fra Trondheim, har også laget et helt fersk juleøl som går meget godt til mat. Disclaimer: Undertegnede har en kommersiell interesse i dette produktet.
 22. Haandbryggeriet Hesjeøl – Dette er et tradisjonsøl fra Drammen, brygget med blandt annet røykmalt. Et spennende øl å prøve til det røkte pinnekjøttet, eller kanskje til en liten førjuls sigar..?
 23. Tilquin oude Quetsche à l’ancienne – Dette er for den spesielt interesserte, men det er også et øl med en deilig aroma og smak, brygget med aprikos og avslutter med en god syre.
 24. Nøgne Ø 1000 & 1001 – Om du får tak i en pakke av denne jubileumspakken med Nøgne Ø`s brygg nummer 1000 og 1001, vil det virkelig være rosinen i julepølsa. En smaksopplevelse, som passer gått inn i de mørke nattetimer i romjulen.

Høyt Skum – Jørn Idar