“Drink local” er det mange bryggerier i statene som sier. Slik er det vel forsåvidt i Norge også: Lervig Aktiebryggeri ble startet som en protest mot nedleggelsen av det lokale bryggeriet Tou, og drar man til Drammen er det lite annet enn Aass som teller.
Det har med lokalpatriotisme å gjøre, og det faktum alle kjenner noen som er nabo til noen som jobber på bryggeriet. Og man vil jo gjerne hjelpe naboen.
Og selv om jeg ikke kjenner naboen når jeg er på reise, så drikker jeg lokalt. Rett og slett fordi da vet jeg at jeg får ferske varer, produsert rett i nærheten. Og det er jo trendy med kortreist mat, er det ikke?
Drikkeglede har en god oversikt over mange av bryggeriene i Norge, men det er en ting jeg stusser litt over: Hvorfor er det ingen bryggerier i Nordland? Det lengste fylket i Norge har ikke noe eget å være stolt av. Man har et mikrobryggeri i Andenes, og et “litt” større et i Tromsø. Men ingen har tatt over arven etter Nordlandsbryggeriet i Bodø f.eks. Og du finner ingen i Lofoten, eller Helgeland, alle steder det helt klart er et marked for det, spesielt i sommerhalvåret! (snakker vi Midnattsøl?)
Min egen hjemkommune, Brønnøy, havner helt i bunnen av NHO Reiseliv sin rangering av kommuner som passer for gründere. Da er det kanskje ikke så fristende å ta sjansen å etablere noe nytt. Selv om det nå er helt rette tiden å starte med noe slik.
Jeg prøver å gjøre mitt for å få frem nye, norske bryggerier. Jeg prøver mitt beste for å drikke lokalt når jeg er på reise. For Norge trenger mangfold, og Norge trenger flere bryggerier, Norge trenger bedre øl! Spre budskapet, spre gleden! Livet er for kort til å drikke dårlig øl!
Høyt Skum – Jørn Idar
Lokalt er vel og bra, men en faktor er viktigere for min del: Kvalitet. Derfor drikker jeg aldri lys lager («pils») på byen, om den er aldri så lokal. Derfor er Nøgne Ø og andre mikrobryggerier det jeg velger hver eneste gang.
Ja, jeg vet jo hvor glad du er i Nøgne Ø 😉
Men føler du ikke at du kan gå glipp av noe, om du ikke tørr å prøve? Selvfølgelig, om det eneste som er tilgjenngelig er 5 sorter pils er det jo ikke så mye å trakte etter. Men godt laget lager er veldig godt, og om man ikke tørr å prøve risikerer man jo å gå glipp av noe virkelig spesielt. Nøgne Ø får man jo tak i over alt.
Jeg er ikke redd for å prøve nye øl – snarere tvert imot. Mitt poeng er at jeg ikke drikker øl fordi det er lokalt, men fordi det er godt. For å finne ut hva som er godt, må man selvsagt smake, men man har jo lært litt om hva man kan forvente…
http://www.rogalandsavis.no/nyheter/article5752006.ece
Tarjei,
Du setter likhetstegn mellom pils og dårlig kvalitet? Det gir jo ingen mening. Sannheten er at en kvalitetsmessig god pils er noe av det vanskeligste en brygger kan brygge, fordi alle ølfeil og usmaker kommer så tydelig fram. Mye enklere å skjule dette i en mørkere, kraftigere og gjerne overgjæret øl. Mye meget høy kvalitet på pils å få i Norge.
Mange gode argumenter her Lars.
Er ikke sikker på at vi tolker det Tarjei mente, vi bør heller fokusere på det han mener er viktigst: Kvalitet.
Jeg hadde en lang og intens diskusjon med Samuel Smith jr i København for noen måneder siden, der dette med bryggefeil var et av hovedemnene. Også dette med forskjellen på det utrolig balanserte engelske ølet, og det mer “over the top” amerikanske.
Som hjemmebrygger har jeg fått en nyoppdaget respekt for denne typen øl, og ikke minst lagerøl.
La meg få lov å ikke sette pris på den norske lyse lageren (ofte feilaktig kalt pils).
Lokalt er vel og bra, men en faktor er viktigere for min del: Kvalitet. Derfor drikker jeg aldri lys lager («pils») på byen, om den er aldri så lokal. Derfor er Nøgne Ø og andre mikrobryggerier det jeg velger hver eneste gang.
Ja, jeg vet jo hvor glad du er i Nøgne Ø 😉
Men føler du ikke at du kan gå glipp av noe, om du ikke tørr å prøve? Selvfølgelig, om det eneste som er tilgjenngelig er 5 sorter pils er det jo ikke så mye å trakte etter. Men godt laget lager er veldig godt, og om man ikke tørr å prøve risikerer man jo å gå glipp av noe virkelig spesielt. Nøgne Ø får man jo tak i over alt.
Jeg er ikke redd for å prøve nye øl – snarere tvert imot. Mitt poeng er at jeg ikke drikker øl fordi det er lokalt, men fordi det er godt. For å finne ut hva som er godt, må man selvsagt smake, men man har jo lært litt om hva man kan forvente…
http://www.rogalandsavis.no/nyheter/article5752006.ece
Tarjei,
Du setter likhetstegn mellom pils og dårlig kvalitet? Det gir jo ingen mening. Sannheten er at en kvalitetsmessig god pils er noe av det vanskeligste en brygger kan brygge, fordi alle ølfeil og usmaker kommer så tydelig fram. Mye enklere å skjule dette i en mørkere, kraftigere og gjerne overgjæret øl. Mye meget høy kvalitet på pils å få i Norge.
Mange gode argumenter her Lars.
Er ikke sikker på at vi tolker det Tarjei mente, vi bør heller fokusere på det han mener er viktigst: Kvalitet.
Jeg hadde en lang og intens diskusjon med Samuel Smith jr i København for noen måneder siden, der dette med bryggefeil var et av hovedemnene. Også dette med forskjellen på det utrolig balanserte engelske ølet, og det mer “over the top” amerikanske.
Som hjemmebrygger har jeg fått en nyoppdaget respekt for denne typen øl, og ikke minst lagerøl.
La meg få lov å ikke sette pris på den norske lyse lageren (ofte feilaktig kalt pils).
Da jeg var i Lofoten for å fiske laks i sommer var det svært få som hadde hørt om annet enn Tuborg, og barske menn hylte hvis de var utsolgt for Corona på puben.
Ang. pils, så vil jeg, i motsetning til andre her, si at Norge virkelig skraper bunnen av bøtta, men de fleste synes det er helt greit, og da blir det slik.
Da jeg var i Lofoten for å fiske laks i sommer var det svært få som hadde hørt om annet enn Tuborg, og barske menn hylte hvis de var utsolgt for Corona på puben.
Ang. pils, så vil jeg, i motsetning til andre her, si at Norge virkelig skraper bunnen av bøtta, men de fleste synes det er helt greit, og da blir det slik.
Veldig bra skrevet Jørn Idar, og det er temmelig sikkert plass en bryggeripub i Nordland også.
Veldig bra skrevet Jørn Idar, og det er temmelig sikkert plass en bryggeripub i Nordland også.