Det er sommer og det er bare å innrømme det først som sist: det betyr øl og grillmat. Det grilles på terraser og i bakgårder, i parker og i strender. Øl er et naturlig følge til grillmat, men kan også brukes med stor suksess som en ingrediens i måltidet. Det kan være rett i kyllingen, i sausen eller som marinade. Få ting er bedre enn en frisk, leskende hveteøl til grillede grønnsaker eller skalldyr, eller kanskje en kryddret og rustikk saison til helgrillet kylling? Her er 10 øl som går fantastisk til grillmat, god sommer!

 • BBQ spareribsTil kjøttet – Bayer
  Grillet biff, hamburger og entrecôte er klassikere på grillen i grillsesongen, ofte med smaksrike grillsauser og et godt grillpreg. Dette “grillpreget” skapes ved varmen fra grillen, på samme måte som at mørkt malt får sitt smakspreg fra varme i tørketrommelen. Man ønsker et øl som frisker opp etter det som ofte er tungt tilbehør, og valget bør falle på en mørk lager som både er forfriskende og har et maltpreg som komplimenterer kjøttet. Rett og slett en deilig kombinasjon! Gå enten for en schwarzbier eller bayer.
  Anbefalinger – Ørbæk Dark Horse, Aass Bayer, Frydenlund bayer

 

 • Til lammet – Belgisk brunt øl
  Lam er et forholdsvis smaksintenst kjøtt, ofte marinert eller forhåndsbehandlet før det puttes på grillen. Lammespyd, lammekoteletter og lammecarrè er ting man ofte finner på grillen, og som smaker vidunderlig godt, spesielt sammen med det rette øl. Så smaksrikt som kjøtet er i seg selv og det faktum at det ofte er behandlet på et eller annet vis før grilling, gjør at man bør ha et øl som gir smaksintensitet til smaksbildet. Valget faller naturlig på belgisk inspirerte brune øl, som har sødme, fylde og et lett krydret preg.
  Anbefalinger – Coisbo Harlem Brown, Chimay Red, Nøgne Ø Brun

 

 • Til pølsene – Lys lager
  Pølser har fått to helt forskjellige fokus de siste årene: gourmetpølsene av høy kvalitet, og ventepølsene. Ventepølsene er ikke akkurat mye å skryte av, men uansett hvilken pølse man velger så er øl et naturlig valg til. Det klassiske valget er en frisk og leskende lager, som oftest har et fint preg av lett malt og urtete bitterhet. Om det er en mer smaksrik pølse kan man gå for mer moderne lagerøl, med et større preg av humle.
  Anbefalinger – BrewDog This. Is. Lager, Sundbytunet Kjellerpils, Balder Sognapils.

 

 • Midtfyns Bryghus Jule Ale til ølmeny på Akersberget med ØlakademietTil svinet – Røkt porter
  Ah, den deilige grisen! Dette er en personlig favoritt på grillen, måtte det være spareribs, helgrillet svinefilet eller pulled pork. Svin i seg selv er ikke et veldig smaksrikt kjøtt, men et kjøtt man kan bearbeide gjennom marinering, grilling, røyking og mer for å få frem noen helt fantastisk gode smaker. Måten man behandler kjøttet på bestemmer ofte hvilket øl man velger til, men å servere røkt øl til grillet gris er som å smøre smørr på flesk – helt fantastisk!
  Anbefalinger: Haandbryggeriet Norwegian Wood, Amundsen Røykporter, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

 

 • Til kyllingen  – Brown ale
  Kylling er litt likt svin, i det at det ofte behandles og krydres på en slik måte at maten får preg av dette. Kyllingvinger, kyllingspyd, hel grillet kylling er noen av rettene man finner på grillen, ofte med gode og smaksrike smakstilbehør som guacamole eller tomat/mozzarella salat. Man må ta tilbehøret og behandlingen av kjøttet i betraktning når man velger øl, men om man putter det på grillen er det nesten alltid en ting som går som hånd i hanske med kyllingen: brown ale. Fruktighet, lett røstet preg og en tørrende ettersmak gjør det til et meget solid følge.
  Anbefalinger – Kinn Sjelefred, Austmann Northumberland, Samuel Smith’s Nut Brown Ale

 

 • Til grønnsakene – Saison
  I Norge er det to ting som kommer samtidig og som passer som hånd i hanske: grilling og grønnsaksesongen. Asparges, mais, brokkoli, paprika, sopp, poteter og tomat er bare noe av de deilige tingen man kan slenge på grillen, og få et fantastisk resultat. Vinfolkene kan si hva de vil, men de er en aldri så liten smule for grønnsaker. Heldigvis har ølgærninger flere ølstiler å velge mellom, og en av de beste ølene å bruke er siason. Ikke bare har den friskhet og lettdrikkelighet som matcher lette grønnsaker, stilen har også et preg av krydder og urter fra gjæringsprosessen. Stort bedre kan det ikke bli.
  Anbefalinger – Lindheim Farmhouse Ale, Austmann Citra Saison, Boulevard Tank 7

 

 • Til frukten – Stout
  Frukt kan være så mangt, alt fra det søte til det syrlige, det er rett og slett veldig vanskelig å kunne finne en balanse i fruktdesserter. Nå man griller frukter bruker man oftest en enkel frukt som gir en smak, slik som grillet fersken eller ananas. Dette gjør det enklerer å lage maten, men også enklere å velge øl til. Med grillingen får man et preg av karamelisering og lett røyk, men også en forsterket fruktighet med varmen. Disse smakselementene må balanseres med lignende smaker, og samme intensitet. Fruktighet er et stikkord, og stout er en ølstil som byr både på disse “grillede” smakene, fruktighet og søthet.
  Anbefalinger – Oppigårds Thurbo Stout, 7 Fjell Rundemanen Rye Stout, Garage Project/Ægir Bryggeri First Wave Oyster Stout

 

 • 2015-05-02 18.57.35Til skalldyret – Wit
  Havets delikatesse, noen av verdens beste råvarer. Noe annet kan man ikke si om skalldyr fra Norge, og livet med grillen er ikke det samme med skalldyr på den. Sjøkreps, blåskjell og kamskjell er bare noe av det som bør på grillen, og hva passer til? Har man litt wit i glasset får man ikke bare et friskt, leskende øl, men også et øl som har smaker som komplimenterere maten med sitt preg av sitrus og urter. Skalldyr og wit er en klassisk kombinasjon, og om du ikke har prøvd det før har du enda ikke opplevd ordentlig øl og mat i kombinasjon!
  Anbefalinger – Eintsok Icelandic White Ale, Eiker Hvete, Nørrebro Stuykman Witbier

 

 • Til fisken – Hveteøl
  En klassiker man ikke kan ignorere, fisk og hveteøl. Friskheten, preg av sitrus , fruktighet og urter er noen av kjennetegnene til et godt hveteøl, smaker og aromaer som komplimenterer god fisk meget godt. Laks er nærmest å regne som en standard på griller i det norske land nå, og andre ting som steinbit, klippfisk og røye er bare noen av de andre tingene du kan grille med stor suksess. Hveteøl pluss fisk er sant, husk også at hveteøl i seg selv er en meget god start for kokken i hans grillkveld.
  Anbefalinger – Ego Wheatade, Weihenstephaner Hefeweissbier, Schneider Weisse Original Tap 7.

Høyt Skum – Ølkokken Jørn Idar
Merknad: Et eller flere av produktene er produkter fra Beer Enthusiast, min arbeidsgiver.