Rogaland er fylket med Preikestol, lange strender og olje. Men Rogaland er også et godt sted å legge turen om man er ølekser, og her er 9 gode grunner til å gjøre akkurat det.
Melkebaren
Sandnes er på en måte en forstad til Stavanger, men er holder på ingen måte tilbake for det. Melkebaren er et bevis på det, med over 300 øl i sortimentet og mer en 30 av disse på fat. Med godt samarbeid med de andre utestedene i byen driver de ølmisjonering på høyt nivå, og der man kan slå av en ølprat med ølkelnere i gode og rolige omgivelser.

Nærbø Ølfestival 2011

Fra Nærbø Ølfestival 2011


Cardinal Pub
Det er vanskelig å snakke om Rogaland, ja til og med Norge uten å nevne Cardinal. Stedet med over 500 øl på lager til enhver tid, flere tappekraner enn man greier å telle. Selv om det alltid er travelt her er det vanskelig å ikke finne noe man liker i deres ølbibel, en bok som ble så stor at de nå har fått laget en egen app med all ølen de har. Verdt en tur til Rogaland i seg selv?
Whats Brewing
Det beste fra inn- og utland, det er vel den beste måten å beskrive ølfestivalen i Stavanger på. Bryggmester Mike Murphy hos Lervig Aktiebryggeri bruker sine kontakter i bryggeverden, og samler dem på gamle Tou Bryggeri til et fyrverkeri av en ølfestival. Går av stabelen 23 og 24 oktober i år, alltid i slutten av oktober.
Vaaland 1889
Dette er en ølbutikk i Bryne som har vært med på det meste, og nok har vært inspirasjon for både den ene og den andre rene ølbutikken man ser starte opp i Norge i dag. Her er det tilnærmet alle øl i dagligvarestyrke tilgjengelig i Norge i dag, god kunnskap bak disken og et sted der både smakinger, arrangementer og festivaler blir avholdt.
Mungåt Ølbar
Drar du lenger sør enn Bryne er det Mungåt som er stedet, i Egersund. Her finner du selvfølgelig øl fra det lokale bryggeriet Berentsen, men faktisk vil du ikke finne noe annet enn norskt øl i hyllene og på kranene. Dette er det første stedet i Norge som ikke hadde noe import å finne, og med det utvalget man får i Norge i dag er det vel ikke noe man burde savne?
Nærbø Ølfestival
Dette var en av de aller første ølfestivalene jeg deltok på, uten helt å vite hva jeg gikk til. Nærbø Ølfestival er arrangert av Jæren Ølklubb, som  presenterer ølentusiasme til en fullsatt gymsal i Nærbø. Her samles stort og smått fra nært og fjernt, og det burde du også vurdere! Men ikke tenk for lenge, festivalen arrangeres 16 og 17 oktober, og avholdes kun hvert andre år.
Bøker & Børst
Humle fra StavangerFå steder i fylket er så trivelig som Bøker & Børst, og når stedet i tillegg har over 15 tappetårn å vise til er dette et sted å dra innom om man er i Stavanger. Midt i fargegaten ligger det, bøker kan leses og kjøpes, det serveres hjemmebakt kake fra tid til annen og stemmningen er alltid god her. Øl og kultur, hånd i hånd her altså!
Hall Toll
Konseptet Hall Toll er unik, intet mindre. Her finner man en restaurant som serverer ren og velsmakende mat på dagtid, mens i helgene blir det en bar og nattklubb. Det beste av alt er at det alltid serveres godt øl her, og av og til finner man rett og slett bryggere tilstede, til  velsmakende bryggmestermiddager. Øl og mat i deilig kombinasjon!
Lervig Aktiebryggeri
Det som startet som en ølprotest, har nå blitt Rogalands stolthet. Lervig Aktiebryggeri med bryggmester Mike Murphy i spissen har de siste årene gjort seg markert med velsmakende øl, spennende samarbeid og har nå etablert seg som et av landets ledende håndverksbryggerier. Bryggeriet tilbyr omvisning, noe som trygt kan anbefales for ølgærninger.
Høyt Skum – Jørn Idar