Fjoråret var et rekordår på mange vis, med flere nye bryggerier og høyere salg av håndverksøl enn noen gang før. Jeg er heldig nok til å se markedet fra mange sider, og ikke bare som en blogger. Og jeg ser et veldig spennende og utfordrende år komme, her er mine fem spådommer for 2015.

 • En av tingene jeg tror det vil bli mer fokus på i 2015, nemlig lokale råvarer, slik som denne røsslyngen.

  En av tingene jeg tror det vil bli mer fokus på i 2015, nemlig lokale råvarer, slik som denne røsslyngen.


  Hjemmebrygging blir “stuerent”
  Man kan nok si at dette er et heller sikkert kort, så mye oppmerksomhet som hjemmebrygging har fått i 2014. NRK (deltok i NM i Hjemmebrygging), VG, Dagbladet, TV2, ja alle riksdekkende medier har presentert denne tradisjonsrike hobbyen. Norbrygg (Norsk Hjemmebryggerforening) har over 3000 betalende medlemmer, 10.000 forumsmedlemmer og mer enn 1 million sidevisninger i måneden. Det er ingen tvil om at hjemmebrygging er i vinden, men det oppleves fortsatt som at dette med hjemmebrygging er en kuriositet. Dette tror jeg vil endres i 2015, der man omtaler hjemmebrygg som øl brygget hjemme, og at mange, MANGE fler skjønner at noen av verdens beste øl blir laget hjemme hos privatpersoner. Heller hjemmebrygging enn strikking!
 • Flere bryggerier, og første konkurser
  Dette er heller ikke en stor risiko å spå at det kommer flere bryggerier i 2015, men er det virkelig plass til alle? Knut Albert har talt 38 nye bryggerier i 2014, og spår 50 nye bryggerier i 2015. Jeg tror ikke det vil bli så mange i 2015,  jeg tror dog at hovedandelen av de som starter vil være som brorparten av de som startet i 2014; små, lokale bryggerier startet av hjemmebryggere. Dette er også noe av svakheten til en del av disse, som invisterer mye penger i oppbyggingen men som ikke har like mye erfaring på business siden av det hele, i tillegg til å ha meget begrenset med kommersiell brygging. Resultatet tror jeg vil være at vi kommer til å se opp til flere konkurser i bransjen i 2015.
 • Lokale råvarer
  Stadig mer fokus på kortreist og lokalprodusert, gjør at dette også er noe som blir mer og mer interessant for bryggere. I tillegg ser man at flere av de mer etablerte bryggeriene som Ægir og Nøgne Ø bruker lokalproduserte ingredienser, noe som gjør at enda flere får opp øynene for å bruke slike ingredienser. Selv om det pågår et prosjekt for å utvikle mer kunnskap om norsk humle og malt, er det bruken av frukt, bær, urter og krydder som jeg tror vil være trenden for 2015. Jeg skal i hvert fall bidra så godt jeg kan, uten at jeg vil si noe mer enn det.
 • Ego Brygghus er et av de bryggeriene jeg tror vi vil se mer av i 2015

  Ego Brygghus er et av de bryggeriene jeg tror vi vil se mer av i 2015


  Pris- og kvalitetsfokus
  Med så mange nye bryggerier som har kommet de siste årene, er det mange ølgærninger som har poengtert at kvaliteten på flere og flere bryggerier er varierende og i noen tilfeller rett og slett dårlig. I tillegg er mye av håndverksølene dyre, både i produksjon og ikke minst i utsalgspris. Dette vil bli et tema som vil være sentralt i 2015, der både ølkunder og ølutsalg vil forlange mer av kvaliteten de betaler for.
 • Slutten på “de store, små”
  Det har lenge opplest og vedtatt at det er et par bryggerier som er de ledende, både i form av størrelse og kvalitet. Det er skrevet to bøker som har disse som fokus, og de trekkes frem igjen og igjen. 2015 vil være året der denne listen over bryggerier vil endres, og oppmerksomheten disse 5-6 bryggeriene får vil bli mye mer fordelt. Ikke bare hos ølgærninger landet over, men også hos media, dagligvare og restauranter over hele landet.

2014 var et fantastisk ølår, jeg tror 2015 blir enda bedre. Så vil tiden vise om mine spådommer stemmer når vi igjen står ovenfor et nytt år.
Høyt Skum – Jørn Idar