Nytt år, nye muligheter, nye øl. Onsdag 12. januar er det klart for årets første lansering på Vinmonopolet, der Vinmonopolets egne listinger går på IPA. 9 nye IPAer får plass i basis- eller partiutvalget, som kanskje føles litt unødvendig med over 800 IPAer allerede i listene. Over 60 nye kommer i BU denne gangen, og det dominerer listene sammen med stout.
Jeg har funnet 5 godbiter jeg ser frem til å smake, og gjort mitt beste for å finne nyheter med variasjon av smaker, stiler og steder. Noen klassikere har kommet i nye forpakninger, men jeg har valgt ut produkter som er helt nye i listene.
Du kan finne oversikten over alle ølene som kommer på nyhetsslippet på onsdag, kan du finne den på Ølportalen via denne linken.

 • Fjordfolk Lumberjack Winter Rye DIPA – 7,4% – Double IPA
  Jeg fikk smakt dette ølet i fjor, og det minnet meg på en ting: hvor mye jeg elsker rugøl. Nå har det gått en måned, og jeg gleder meg igjen til å smake den. Dette er en øl der beskrivelsen matcher navnet, da det er en røff, humlefrisk og deilig vinterøl i en stil som ikke passer vinteren. Men som Fjordfolk får til å fungere meget godt.
 • Rodenbach & de Molen Wieken & Krieken Red Fruit Barley Wine – 9,2% – Barley Wine
  For ikke lenge siden ble nederlandske Brouwerij de Molen fullt kjøpt opp av belgiske Palm Breweries, som også eier Rodenbach. Et overraskende samarbeid har resultert i dette øl som kombinerer de beste fra begge verdener; barley wine som de Molen kan meget godt, og syrlig frukt fra Rodenbach. Hvordan de har klart å balansere disse to forskjellige verdene, gleder jeg meg til å smake!
 • Kinn / Beer Flag Laika Imperial Soviet Stout – 10,0 % – Imperial Stout
  Om du har hørt Ølprat episoden med Eugenia Bucciol, vet du at hun brukte å brygge for Kinn Bryggeri når hun først kom til Norge. Hun har tatt turen tilbake til Florø, og sammen med Espen og resten av Kinn gjengen laget en Imperial Stout på 10%. Dette er ikke eneste stouten fra Kinn Bryggeri på dette slippet, men det er nok den jeg er mest spent på. Jo flere kokker, jo mere øl er jo slik ordtaket går…
 • AleSmith Speedway Stout Mostra Coffee and Coconut – 12,0% – Imperial Stout
  Om du har fulgt denne serien en stund, vet du at jeg er veldig glad i kokosnøtter. Og når bryggeriet av en av de mest premierte stoutene gjennom tidene tilsetter kaffe (fra Brasil, Filipinene og El Salvador) og solide doser kokosnøtt, ja da blir smaksløkene min nyskjerrige!
 • Nøgne Ø Mirage 2 – 8,0% – Surøl
  Første utgave av Mirage fra Grimstad falt veldig i smak, og jeg håper versjon to er like god. Brygget utelukkende med norsk malt, hvete og havre, lagret på eikefat i lengre tid, blandet til perfeksjon? Tiden vil vise om det stemmer, men jeg gleder meg i hvert fall til å smake nok en kreasjon fra kjelleren til Nøgne Ø.