November er en fantastisk tid for øl-elskere: 230+ juleøl ble lansert på tirsdag, og 250+ øl på Vinmonopolets nyhetsslipp på fredag. Det er 500 nye øl inn i listene til Vinmonopolet, et helt sinnsykt antall øl! Så hva skal man drikke…?

Jeg ser litt listene og tenker at det er spesielt fem øl jeg gleder meg til å smake på. La meg være helt ærlig, det er egentlig 6 øl, men det ene er en variasjon som jeg vil smake med originalen.

Weihenstephaner Korbinian Doppelbock
Denne er den lenge siden jeg har smakt, men når du har en så deilig ølstil fra en av de beste bryggeriene jeg vet om, så skal det litt til for å gå feil. Oppkalt etter grunnleggeren av klosteret, Saint Korbinian, så er dette en ølstil som jeg er glad man nå kan finne fast i Vinmonopolets hyller.

7 Fjell Drunk Monk Red Wine Oaked Ale 
Jeg vet ikke når på døgnet Gahr Smith-Gahrsen bestemte seg for å lage denne ølen, men han burde tenke slik oftere på slike tidspunkt. For en 10% belgiskinspirert øl med trappistgjær, med rødt druekonsentrat, høres ut som musikk i mine øyne!

12272002 Nøgne Ø Nordic Noir – 199,00
12272102 Nøgne Ø Nordic Noir Sherry – 249,00
Her må jeg avsløre, at jeg har smakt Nordic Noir på fat allerede. Og jeg gleder meg allerede til neste smak! Brygget utelukkende med norske råvarer; malt, einer, vossakveik, honning… Alt i en pakke som skaper assosiasjoner til Dark Horizon serien, med potensiale til å bli en legendarisk serie øl om de fortsetter slik. Sherry utgaven er en godsak som har fått 7 måneder på fat også, som sikkert bare gjør det enda mer spektakulært.

Firestone Walker Bretta Tangerine Berliner Weisse with Tangerines
Det er få ting jeg er så glad i, som klementiner. Det må i så fall være surøl. Så når man nå får en berliner weisse brygget med brettanomyces, lagret på eikefat og tilsatt klementiner, så selvfølgelig skal den på handlelisten min. Det er ikke en juleøl, men man kan jo få syrlige juleøl i tankene av mindre.

Bilde: https://untappd.com/user/lisovvy

Pinta Hoppy Crew DDH Double IPA
PINTA er et bryggeri jeg stiftet bekjentskap med for 8 år siden, på tur i Polen. Det var et hyggelig bekjentskap, med moderne eksperimentering og høy drikkbarhet. Jeg ser nå frem til å prøve ny humle fra PINTA igjen, og disse double IPA`ene er brygget i samarbeid med Yakima Chief Hops. Citra, Idaho7 og Sabro er noe av det du finner i denne humlejuicen.

Disse 5 (6) ølene er noe jeg håper å få med meg fra denne lanseringen på Vinmonopolet. Jeg kommer til å se over juleøllisten også å gjøre noen godsaker der også. I tillegg til disse ølene, synes jeg det verdt å nevne at hele to norske mjøderier er å finne på listen, et fra hver side av Oslo fjorden.
Askheimer fra Askim og Marlobobo fra Sande scorer godt over 4 på Untappd, så det virker som det er noen skikkelige godsaker.