Det er så sinnsykt mange nye øl i listene, at det er nesten umulig å finne bare 5 øl jeg skal ha fra øllanseringen. For det er tett mellom godbitene, men som alltid er jeg på utkikk etter øl som er spennende, fra bryggerier som leverer kvalitet og ikke minst øl som gir meg noe litt ekstra. Selv med 43% av nyhetene i kategorien IPA, har jeg ikke valgt en eneste humleøl. Det er rett og slett fordi det er så mange godbiter totalt, at listen kanskje burde vært på 10. Eller 15. Men her er i hvert fall 5 øl jeg vil smake fra Vinmonopolets mailansering:

 1. 3 Fonteinen Oude Kriek n*13 – Surøl med kirsebær
  Dette er en magnum må vite, men 1,5 liter er akkurat nok av denne nydelige surølen. Det er blandet et og to år gammel lambic, som deretter blir tilsatt 346 gram sure kirsebær per liter øl. Så lagres det i 6 måneder til, før man har en kompleks surøl spekket med kirsebær, rødefrukter og en lang, deilig ettersmak. Dette er virkelig value for money!
  Nyt den alene eller med ting som vafler eller crêpes.
 2. Grünerløkka Brygghus Imperial Nøttebrun Brown Ale
  For deg som har fulgt meg en stund vet du min kjærlighet for brown ale, og når en av mine favoritt brown ale kommer i polstyrke, banker mitt hjerte litt ekstra hardt. En britisk stil brown ale har masse deilige toner av karamell, melkesjokolade og mørke frukter, og ikke minst en velbalansert sødme og munnfølelse.
  Kombiner denne med gryter, søndagssteken eller kanskje en liten bit sjokolade med nøtter.
 3. Põhjala Cocobänger BA – Imperial Stout med kaffe og kokos
  Vår er kanskje ikke det første man tenker når man hører imperial stout, men dette er en øl som er helt opp min gane. Estiske Põhjala er kjent for sine store øl, og dette er en 13% imperial stout som er brygget med kaffe og kokosnøtt flak. I tillegg har den fått seg en runde på amerikansk rug whiskey fat, som gjør at dette nok vil være en herlig dessert i seg selv.
  Nyt den alene, eller kanskje i kombinasjon med mørk sjokoladekonfekt med kokosnøtt.
 4. Harviestoun Ola Dubh 18 Special Reserve Ale – fatlagret porter
  Selv om Skottland strengt tatt er mest kjent for whisky når det kommer til drikkevare, så har de noen fantastisk gode bryggerier også. Harviestoun er et slikt, og dette ølet er en blend mellom disse to verdene. De har tatt deres Old Engine Oil (en nydelig 6% porter), skrudd oppskriften til 10(,5%) og lagret det på Highland Park 18yr single malt fat. Resultat er en øl med masse preg av sjokolade, mørke bær, eik, vanilje og lett kaffe.
  Kombineres veldig godt til sigarer, fruktige whiskyer og sjokoladekaker.
 5. Sierra Nevada Wanderland – kölsch med nektarin
  Etter å ha jobbet med Sierra Nevada i så mange år, har de en spesiell plass i hjertet mitt. Så når de kommer med en øl stappet med en av mine favorittfrukter, nektarin, så er jeg ikke vanskelig å be. Dette er en sesongøl til våre, en kölsch med nektarin, som resulterer i en høyt drikkbar, lett fruktig øl som selvfølgelig er preget av frukt tilsettningen.
  Kombiner med grønnsaksretter med asparges, til breiflabb eller en varm solvegg.