Selv om sommeren er godt over oss, er det fortsatt nyheter som kommer på markedet. Og allerede i morgen, onsdag 7. juli kommer over 200 ølnyheter i listene til Vinmonopolet. Jeg har prøvd å navigere meg gjennom listene, konstaterer at det er nok et hav av IPA`er som kommer, og har sett meg ut 5 øl jeg vil smake fra julilanseringen til Vinmonopolet. Obs: tre av disse er surøl ❤️

 1. Graff Brygghus Lemon Meringue Pie – surøl med sitron og vanilje – 6,5%
  Fra Tromsø kommer kanskje årets friskeste “sommerøl”, nemlig en voksen surøl tilsatt sitron, vanilje og laktose. Alt dette smelter sammen til minnene av en av mine definitive favorittdesserter, nemlig sitron terte med marengs.
  Nytes etter middagen, eller i tospann med søt sjokoladeis.
 2. Brouwerij de Molen Dag & Dauw Bergamot IPA – IPA med bergamot – 7,1%
  Sommerølet fra Brouwerij de Molen smakte jeg i fjor, og forventer meg de samme friske sitrustonene av også denne sommeren. Det er brukt bergamot i bryggingen, en sitrusfrukt med god syrlighet og lett bitterhet i skallet. En god twist på en amerikansk west coast IPA.
  Kombiner denne med hamburger eller smaksrik BBQ.
 3. Black Project Adder – surøl med granateple og mango – 5,0%
  Dette er et av de mest spennende bryggeriene på vestkysten, og kommer fra ølmekka Denver. De brygger utelukkenende surøl og spontangjæret øl, og akkurat denne er brygget med frisk granateple og fruktig mango. Resultatet skal etter sigende være en deilig frisk og tørr øl, med noen gode frukttoner i finish.
  En slik øl som man nyter alene, uten mat.
 4. 3 Fonteinen Oude Kriek Intens Rood – surøl med kirsebær – 6,0%
  Jeg anbefalte en 3 Fonteinen forrige slipp, og gjør det jaggu igjen. Men denne anbefaler jeg om mulig enda mer. Vi snakker her om en av de høyest aktede surølene i verden, der lambic har koset seg med store mengder sure kirsebær i minst 6 måneder. En helt sinnsyk ratio av kirsebær er brukt, hele 1 kg bær på 1 liter øl. Nydelige skaer!
  Denne ølen kan kombineres med søte belgiske vafler, geitost eller søte bærdesserter.
 5. Westmalle Trappist Extra – patersbier – 4,8%
  Det er ikke ofte vi får tilgang på ekte patersbier i Norge, men nå har Westmalle bestemt seg for å lansere sin til offentligheten. Dette er en øl som har vært forbeholdt munkene i mange, mange tiår, og er en overgjæret øl med godt, fruktig preg. Velbalansert og smaksrik til tross for å “bare” være 4,8%, vel fortjent etter en lang dags arbeid.
  Går godt til lettere pastaretter med ost eller grønnsaksretter.