Med året i gang betyr det også at det er nye øl som lanseres på Vinmonopolet, og denne gangen er det litt over 100 øl fra inn- og utland som blir å finne. I basis finner man flere norske humleøl med norske ingredienser, og i bestillingsutvalget er det flust av milkshake IPA, pastry stout og mer til. Men det er mye godt å se frem til, både lokale- og internasjonale godsaker.

Her er 5 øl jeg vil smake fra fredagens nyhetsslipp på Vinmonopolet. 

1.Stone Xocoveza – 8,1% – Imperial Stout med krydder
Dette er en annerledes vinterøl som jeg i hvert fall har blitt glad i, en imperial stout inspirert av meksikansk kakao (som jeg også digger). Den er ikke så brutal i alkoholstyrken med sine 8,1%, men tar godt med plenty av smaker. Smaksatt med kakao, kaffe, paprika, vanilje, kardemomme, kanel og laktose, gjør deg klar til en intens og smaksopplevelse. 

2. Nøgne Ø Old Salt Tavern – 6% – Extra Special Bitter
Selv om det meste på dette slippet har en traktorlass med humle, noen kilo krydder eller ampuller med ekstrakt, så er det noen “nudge” til de mer klassiske stilene. Dette er en slik, for Old Salt Tavern er en “engelsk pale ale”, tradisjonell med godt maltpreg, lett humlepreg og garantert velbalansert og lettdrikkelig. Et friskt pust i øl-Norge, selv om det nok ikke blir en salgssuksess.

3. 8 Wired Wild Feijoa Sour Ale – 9,5% – Surøl med frukt
Jeg husker 8 Wired med et godt hjerte fra en god del år tilbake, New Zealand bryggere som lagde velbryggede og spennende øl. Dette tror jeg vil igjen vekke entusiasmen min for kiwiene, en øl som er brygget med feijoa, også kalt vill guava eller ananasguava. Dette lagres så på hvitvinsfat i opptil 2 år, som gir en fin friskhet og en spennende surøl. 

4. Duvel Barrel Aged 2019 – 11,5% – Fatlagret belgisk brun
Duvel er kjent for, vel, akkurat Duvel. Lyst, friskt, leskende. Duvel. Så når et bryggeri som har perfeksjonert et øl såpass, så skulle det bare mangle at et nytt øl fra dem skal smake deilig. En mørk, belgisk brun som har fått hvilt seg 9 måneder på amerikansk bourbon fat, som først hadde fått truttnet i bourbon? Her tror jeg vi får oppleve et øl perfekt til peiskosen. 

5. 7 Fjell Velstand Norwegian IPA – 6% – IPA
Dette er en av de som vant tender på Vinmonopolet, og er en IPA brygget med mat fra Bonsak Gårdsmalteri. (hør praten min med Tyson fra malteriet her). Kombinert med florale og krydrede humlesorter, vil nok maltet skinne godt gjennom, kjenner jeg bryggmester Gahr Smith-Gahrsen rett. Ja til norske råvarer!