Haandbryggeriet HesjeølJuleribbe, juekake, juleøl, julefrokost, julemann, julesang, juletre, julekos….. Det er jul til langt oppover ørene for de fleste av oss, i hvertfall mine ører. Og i Norge er vi nesten fanatiske etter juleøl, som tidligere var det eneste alternativet til et ølmarked fylt med industriell lagerøl. Og med noen av de beste ølene kun tilgjengelig i en begrenset periode av året, er det ikke rart at juleøl har en såpass viktig rolle i den norske ølfaunaen.
Men det finnes heldigvis alternativer nå når julaften er over, og man fortsetter feiringen utover romjulen. Kall det gjerne avbrekk i julehverdagen, for å friske opp tunge juleganer. Her er mine 5 øl til deg som er lei juleøl.

  • Ægir India Pale Ale – Dette ølet byr på tydelig bitterhet, og en aroma og smak som sender tanker bort fra julestress og småkaker.
  • Nøgne Ø India Saison – Dette ølet var et samarbeid mellom Nøgne Ø og Bridge Road i Australia, og er et øl som har mye av både humle og gjærkarakter. I pose og sekk med andre ord, litt julens ånd er det ikke?
  • Haandbryggeriet Hesjeøl – Et øl som henter sin inspirasjon fra fra gamle tradisjonsøl, med et godt preg av røyk og florale toner. Et meget matvennlig øl også, og mat er absolutt et tema i denne høytiden.
  • Tilquin Oude Quetsche – Denne tiden er fylt med fet mat, og da er det deilig å ha litt syre for å bryte gjennom. Gueuzerie Tilquin har fått et meget godt rykte her til lands, noe dette surølet  tilsmakt aprikos er med på å understreke.
  • Fullers London Pride – Denne klassiske Engelske bitteren er forfriskende, lett og tørsteslukkende. Den får deg til å glemme julemas, ribbe og akevitt, og gjør hverdagen din bare  litt friskere.
  • BONUS FORSLAG: Liereple Gourmet – Ikke en øl, men likefullt et fantastisk smakfullt alternativ om du ønsker noe alkoholfritt. Den har et fantastisk deilig fruktpreg fra eplene, med en god friskhet og et deilig hint av sitrus.

Husk at Vinmonopolet har åpent fredag og lørdag, så du har fortsatt muligheten til å finne noen avbrekk fra juleølene du også!
Høyt Skum – Jørn Idar