Noen av verdens elste drikker, øl og vin, er begge fantastiske på hver sin måte. Men her har du de 5 beste grunnene til at øl faktisk er bedre enn vin!

 1. Øl er lett å lage selv
  Jeg har vokst opp i et hus der min mor til stadighet lagde vin hjemme. Sikkert god hjemmelaget vin, men fortsatt langt fra en god vin. Øl derimot, det kan man lage godt selv. Faktisk er de fleste norske håndverksbryggerier startet av hjemmebryggere, med stor suksess. Kjetil fra Nøgne Ø hentet sine råvarer, utstyr og inspirasjon fra USA, mens i 2009 ble Kinn Bryggeri startet av hjemmebryggeren Espen Lothe.
  Å brygge godt øl er ikke vanskelig, å lage god vin selv er nesten umulig her i Norge. Mer inspirasjon om hjemmebrygging kan du kanskje få her.
 2. Øl er enklere å forstå enn vin
  Øl og vin er like enkelt som det er vanskelig. Men jeg føler at øl er lettere å forstå, man trenger jo bare vann, gjær, humle og malt. Når det kommer til vin er det for mer forvirrende, med terroir, bouquet, biodynamik osv. I tillegg har øl veldig klare lukter og smaker. Om man lukter på en stout kan den fort ha klare toner av kaffe, og ølet kan faktisk være tilsatt kaffe også.
  Tenk litt over det neste gang du leser en vinanmeldelse og leser “sigarboks”, “kattepiss” og “medisinskap” som beskrivelser…
 3. Ølbransjen er 99 % drittsekkfri
  Jeg beveger meg i mange ledd av ølbransjen, som importør, som hjemmebrygger, og bruker mye av min tid med bryggere, ølentusiaster og ølkjennere. Og jeg føler meg rett og slett priviligert over å få jobbe i en bransje med så mange herlige mennesker, i alle leddene. Jeg har også jobbet i vinbransjen samt restaurantenbransjen i flere år, og det finnes minst like herlige mennesker i disse bransjen. Men ikke like mange, og ikke like mange genuine elskere av faget som når det kommer til øl.
 4. Øl er “nytt og spennende”
  Allerede 5000 år før Kristi fødsel ble det brygget øl, så hva i all verden mener jeg med nytt og spennende? Etter flere tiår fylt med monotomt, gult øl, har man i de siste tiårene en oppblomstring av håndverksbryggerier over hele verden. Det hele startet i USA, og har spredt seg til hele verden i rekordfart. Dette har ført til at gamle, utdøde ølstiler har blitt bragt til live. Man har puttet nye ingredienser i øl som man aldri har brukt før, og nye ølstiler har kommet til. Kreativiteten ser ikke ut til å stoppe med det første, og når det dukker opp nye bryggerier her til lands nesten hver måned, ser det virkelig lyst ut for de som er glade i godt øl.
 5. Øl er letter å matche med mat enn vin
  Her er nok ikke alle sommelierer enig med meg, men dette har jeg jobbet mye med. Og jeg sier ikke at en vin og mat match er dårligere enn øl og mat. Men om du ikke treffer ganske så perfekt med vinen til maten du serverer, så blir det veldig fort kjempe kræsj. Mens om man ikke treffer perfekt med en øl og mat match, så er det fortsatt godt. Og det sier jeg som smaksnerd, ikke ølnerd. Ølstilen er ofte skrevet på flasken, slik at det er litt lettere å tenke hvilken smaker man kan forvente seg uansett hvor i verden den kommer fra. Om man får en vin av en spesifikk druen, er man langt fra sikker på hva man skal forvente. Også når man snakker om rødvin spiller tanniner en enorm rolle, noe som igjen kompliserer matvalget ytterligere.
  Her kan du kanskje få litt inspirasjon til øl og mat.

Der har du 5 gode grunner til hvorfor øl er bedre enn vin, og det er bare de 5 beste listen kunne selvfølgelig ha vært enda lengre. Så hva foretrekker du, og hvorfor?
Høyt Skum – Jørn Idar