Øl-Norge fortsetter å utvikle seg i eksplosiv fart, i et tempo man ikke har sett her til lands i moderne tid. Med nye importører, bryggerier, ølbarer og flere ølgærninger enn noen sinne, må man henge med for å få med seg alt. Jeg har gjort mitt aller beste i år for å henge med, og for et år det har vært!
Året startet allerde første uke med en ølreise til Nederland, for å besøke et av Europas høyest ansette bryggerier, Brouwerij de Molen.  Med andre ord var listen lagt høyt, og gjennom året vil jeg anslå at jeg har besøkt godt over 40 bryggerier. Alt fra et av Norges minste, Little Brother Brewery, til et av USA`s største, Sierra Nevada Brewing Company. Jeg har møtt noen av de mest hardtarbeidende, visjonære, dedikerte og ikke minst hyggelige ølgærningene man kan møte på i ølbransjen. Her er mine topp 5 ølminner fra 2014, et særdeles høyt skummende år for undertegnende.
Ølboka selfieØlboka – En guide til Skandinavisk øl
En av de tyngste tingene jeg gjorde i 2014, var også et av de aller mest givende tingene: utgivelsen av Ølboka – En guide til Skandinavisk øl. Hundrevis av arbeidstimer i en liten krok i gjesterommet hjemme, som 4. september ble lanseringen av en bok om 140 skandinaviske bryggerier og neste 1000 forskjellige øl på Uhørt i Oslo. Siden den gang har det blitt trykket 15.000 eksemplarer, boken har vært tilnærmet fast på bestselgerlisten denne vinteren, og jeg har vært så heldig å få konvertere ølgærninger rundt om i Norge i mine presentasjoner av boken.
Brygging med Sierra Nevada
I 2014 brygget jeg mer kommersielt enn hjemme, og en av de aller morsomste bryggingene jeg var med på var i Chico, California. Det var min andre tur til USA på veldig kort tid,  som startet i Portland og gikk helt ned til San Francisco. Men hovedmålet med turen var å besøke Sierra Nevada, og brygge et øl sammen med dem gjennom Beer Camp programet deres. En fantastisk opplevelse, med et resultat jeg selv var stolt over å ha vært med å utvikle; en session pale ale med mandarin.
Jørn Idar KvigØl jorden rundt
I april var jeg ikke mange dagene i Norge, og det å jobbe i ølets tegn tok meg jorden rundt. Det startet med en tur til Danmark, før reisen gikk videre til Florida. Her ble det en deilig kombinasjon mellom business og pleasure, ikke feil i “The sunshine state” (Tampa har nå mer enn 30 bryggerier i området). Turen gikk så videre til et av mange øl-Mekkaer i USA, nemlig Denver, med steder som Great Divide, New Belgium Brewery og Crooked Stave. En uke med bryggere, bryggerier, utstyrsleverandører gjorde meg klar til neste etappe; Japan. En hel uke i dette mytomsuste landet, gjennskapelse av et historisk øl brygget av en nordmann og utrolig mye hyggelige mennesker. En lang og slitsom tur, fylt med godt øl, gode mennesker og minner for livet!
Diploma Craft Brewer
2014 var året da jeg ble profesjonell når det kommer til øl. Jeg har fått betalt for å jobbe med øl i mange år allerede, men høsten 2014 fikk jeg papirer på at jeg er profesjonell når det kommer til øl. Gjennom Bryggerihøyskolen i Danmark tok jeg min bryggerutdannelse, og i oktober avga jeg eksamen som Diploma Craft Brewer. Et høydepunkt i utdannelsen var uten tvil bryggingen med Mosjøen Mikrobryggeri, en øl med røsslyng og lynghonning som resulterte i et prisvinnende øl.
Brygging hos Mosjøen MikrobryggeriÅrets Ølhund
Da jeg sto på standen under Juleølpremieren var jeg egentlig irritert, over å måtte ta en servering som egentlig ikke var planlagt. Det hadde vært en lang dag, men rommet var fylt med gode mennesker og god stemmning, så humøret mitt endret seg. Kanskje spesielt etter at Bryggeriforeningen hadde spurt om jeg kunne ha velkomsttalen, sjeldnere har jeg følt meg mer beært over å fremføre noen ord for en forsamling. Og da “Årets Ølhund” skulle leses opp, fikk jeg et aldri så lite sjokk da jeg etterhvert skjønte at det var Ølportalen som hadde vunnet. Historien har vært viktig for meg som ølgærning, for en ære!
På slutten av slike oppsummeringer skal man jo reflektere og se frem over, men om jeg er helt ærlig så er det ikke mye tid til slikt. Det blir ikke akkurat mindre planlagt i 2015, og om halvparten kommer i mål blir forhåpentligvis neste år like hesblesende fantastisk som 2014. Takk til dere ølgærninger som støtter meg, kommenterer, liker, deler og diskuterer med meg på festivaler, middager, foredrag og over alt! Jeg er glad i dere!!
Høyt Skum – Jørn Idar