På 10 år har smuglingen av øl økt med 800%. Er det avgiftene som ødelegger?
– Fra 1995 har avgiften på øl økt med 51 prosent, mens den har økt med 37,7 prosent for vin og 9,6 prosent for brennevin. Øl er dermed blitt en attraktiv smuglervare, og det er relativt nytt, sier Petter Nome.

Vi nordmenn handler øl som aldri før, og håndverksbryggeriene selger så gjæra flyger. Desverre ser man at man også kjøper mer og mer øl for å smugle inn. I fjor ble det smuglet 390.000 liter til norge, mot 51.000 i 2001. En økning på nesten 8 ganger på 10 år. Men hvorfor? Det som blir smuglet inn er jo ikke smaksrike, gode øl, men dette lys, pissgule skvipet av en ølunnskyldning. Og dette er jo ikke noe man ønsker, å drikke mer pils? Vi greier jo å lage god lager her til lands også, er det virkelig nødvendig å smugle bare for pengene sin skyld?
Ifølge Dagligvarehandelen.no har over 1000 mennesker bryggeriarbeidere mistet jobben de siste årene. Og om man øker avgifter med over 50% på øl, så er det jo ikke så rart at Ola Dunk ser seg rundt etter billigere alternativer. Selv om vi er verdens rikeste land pr innbygger, betyr det jo ikke at vi har ubegrensede mengder med penger.
Så hvem har skylden? De som smugler? De som kjøper? De som sitter med makten?
I Norge har vi lange, lange tradisjoner for ølbrygging, og det er et av de elste fagene i Norge. Så hvorfor strammer politikerne inn på avgiftene, og tyner nordmenn enda mer? Jeg hadde gjerne sett at avgiftene på øl hadde blitt senkt, og vin og andre importalkoholer gikk opp. For vi bør framheve norske produkter å beholde arbeidsplasser her til lands, ikke alltid se til andre hvordan de har det.
Er du enig? Ta deg et ordentlig, håndlaget kvalitetsøl i kveld! Det har jeg tenkt!
Høyt Skum – Jørn Idar
Kilde: Adressa.no og Horecanytt